FWO selecteert nieuwe onderzoeksprojecten voor 2018

De raad van bestuur van het FWO heeft de nieuwe onderzoeksprojecten voor 2018 toegekend. Er wordt voor meer dan 105 miljoen euro aan nieuwe fundamentele onderzoeksprojecten gefinancierd.

Trefwoorden: #financiering, #financiële steun, #Fonds Wetenschappelijk Onderzoek, #FWO, #onderzoek, #onderzoeksproject

Lees verder

ENGINEERINGNET.BE - Na een grondige evaluatie, met zowel interne als externe peer review, van de meer dan 1600 aanvragen die het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek - Vlaanderen (FWO) ontvangen had, werden 297 nieuwe projecten en 101 kredieten aan navorsers geselecteerd door internationaal samengestelde wetenschappelijke expert panels om voor vier jaar onderzoek te kunnen doen.

Sinds dit jaar ontvangt het FWO 30 miljoen extra van de Vlaamse regering, wat volledig is geïnvesteerd in de fundamentele projecten om de slaagkans opnieuw te doen stijgen, en met resultaat.

In deze aanvraagronde is de slaagkans voor het eerste sinds lang, nu 1 op 5 (20,45 %), een gevoelige verhoging t.o.v. de afgelopen jaren (ca. 15%).

Dit bedrag is een onderdeel van het financiële groeipad voor wetenschap en innovatie dat het departement EWI onder impuls van minister Philippe Muyters heeft uitgetekend. Vanaf 2018 zal het FWO bovendien starten met de implementatie van de aangekondigde hervormingen van de evaluatieprocedure.

Samen met verdere opstappen in het voorziene groeiplan krijgt men zo stilaan zicht op het doel van een slaagkans van 1 op 3, zoals opgenomen in het Vlaamse regeerakkoord.