Nieuw Lommels zonnepark gaat jaarlijks 83 GWh produceren

Vlaams minister van Energie, Bart Tommelein, heeft de voorlopige bandingfactor van 0,8 vastgelegd voor het Kristal Solar Park, een nieuw grootschalig zonneproject in Lommel.

Trefwoorden: #bandingfactor, #Bart Tommelein, #duurzaam, #groene stroom, #Lommel, #subsidie, #Vlaams Energieagentschap, #zonnepark

Lees verder

Nieuws

( Foto: luchschen / 123RF Stockfoto )

ENGINEERINGNET.BE - De banding­factor is noodzakelijk voor de berekening van de Vlaamse overheidssteun. De bouwaanvraag werd een maand geleden door de Limburgse Investeringsmaatschappij en Stad Lommel ingediend. Zodra het project volledig vergund is, berekent het Vlaams Energieagentschap (VEA) de definitieve banding­factor.

Vlaanderen heeft dringend nood aan grote zonneprojecten met een vermogen groter dan 750 KW. Sinds de hervorming van het certificatensysteem in 2013 is er geen enkel groot zonnepark meer gebouwd.

Toen is beslist om de steun per project toe te kennen op basis van een banding­factor. Dat is de variabele factor waarmee de prijs van de groene­stroom­certificaten mag worden vermenigvuldigd om een project rendabel te maken. Het systeem voorkomt tegelijk oversubsidiëring.

Het VEA besliste dat het Kristal Solar Park voorlopig de maximale bandingfactor van 0,8 krijgt, wat overeenkomt met ongeveer 74 euro per MWh. De steunperiode zou 15 jaar duren. In maart kan dan de definitieve bandingfactor worden aangevraagd.

Het Kristal Solar Park in Lommel zal met een piekvermogen van bijna 100 MW meteen het grootste zonnepark van de Benelux worden. De zonnepanelen zullen in eerste instantie op de grond worden geplaatst. Later kunnen ze op de daken van nieuwe bedrijven terechtkomen.

Het zonnepark kan 83 GWh per jaar produceren, dat komt overeen met het jaarverbruik van 24.000 gezinnen. De opgewekte elektriciteit zal volledig door het nabijgelegen zinkelektrolysebedrijf Nyrstar worden gebruikt.

Als de timing wordt aangehouden, zal de bouw in september 2018 van start gaan. Negen maanden later zouden de werken klaar moeten zijn.