Zwolse drinkwaterproductie schakelt over op groene energie

De gemeente Zwolle, Eneco en drinkwaterbedrijf Vitens zijn onlangs gestart met de productie van zonnestroom op de drinkwaterproductie locatie 'Engelse Werk'.

Trefwoorden: #drinkwater, #drinkwaterproductie, #Eneco, #Gemeete Zwolle, #groene energie, #Vitens, #windenergie, #zonne-energie

Lees verder

Techniek

( Foto: Eneco )

ENGINEERINGNET.NL - Dit is een belangrijke stap voor de verdere verduurzaming van de watervoorziening die nu voor 20% wordt ondersteund door lokaal duurzaam opgewekte energie van zonnepanelen. De overige 80% wordt voorzien door groene windenergie.

In de afgelopen maanden heeft Eneco voor Vitens 1.764 zonnepanelen op het dak van ‘Engelse Werk’ laten installeren. Dit jaar zijn er nog 3 locaties voorzien van zonnepanelen: het hoofdkantoor in Zwolle en bij de drinkwaterproductie locaties in Sint Jansklooster en Noardburgum.

Het kantoor in Leeuwarden is de volgende locatie waar zonnestroom opgewekt gaat worden. De zonnepanelen komen niet alleen op daken te liggen maar ook op de grond en in de vorm van carports. De, in totaal, 4.426 zonnepanelen zijn samen goed voor 1,2 MWp en wekken jaarlijks zo veel stroom op wat vergelijkbaar is met de elektriciteitsbehoefte van ongeveer 360 huishoudens.

Om de waterproductie te verduurzamen koopt het drinkwaterbedrijf, naast de zonnestroom van Eneco, groene energie in om water te zuiveren en te leveren aan 5,6 miljoen klanten in Nederland. Het doel is om 20% energie te besparen, 20% zelf duurzaam op te wekken en 50% CO2 te reduceren in 2020.