Innovatie: we zijn goed, maar niet top

Vlaanderen is één van de tien meest innovatieve regio's in Europa. Dat blijkt uit een vergelijkende studie door Agoria. We moeten onze ambities opschroeven en tegen 2025 mikken op de top 5.

Trefwoorden: #Agoria, #column, #innovatie, #Peter Demuynck, #Tech Hotspot Index, #technologie, #technologiefederatie

Lees verder

Columns

ENGINEERINGNET.BE - Uit de Tech Hotspot Index blijkt echter dat er nog veel werk aan de winkel is om van Vlaanderen een echte technologische hotspot te maken die bestaande technologiebedrijven omarmt en nieuwe kan aantrekken.

Levenslang leren: Vlaanderen is het zwakke broertje
In het onderzoek scoort Vlaanderen het beste voor onderwijs. We kapen daar de eerste plaats weg, voor Finland en de Parijse regio Île-de-France. Vlaanderen doet het zeer goed in kennisoverdracht. De grote uitdaging wordt ons onderwijs aan te passen aan de noden van de toekomst.

Het onderwijs moet ervoor zorgen dat jongeren ook de vaardigheden hebben die nodig zijn voor de jobs van morgen. Toch blijft er een groot tekort aan technologische profielen. We moeten de STEM-opleidingen bij jongeren en hun ouders dus blijven promoten. Ik vind dat vaardigheden zoals multidisciplinariteit, creativiteit en teamwerk meer in de onderwijspraktijk moeten zitten. Ook dienen we meer in te zetten op vernieuwende onderwijsvormen zoals duaal leren.

Een negatieve uitschieter is onze slechte score voor levenslang leren. Vlaanderen bengelt daar aan de staart van het internationale peloton. Alleen Ierland en Wallonië doen het nog slechter. Dat is problematisch voor een regio die wil meespelen in de Champions League.

De lage score is verontrustend, want we hebben de 50-plussers absoluut nodig om aan de vraag naar gekwalificeerd personeel te voldoen en om meer mensen aan het werk te krijgen. Een activiteitsgraad van 69 % is té laag in vergelijking met het gemiddelde van 74 % van de innovatieve regio’s.

Digitalisering: vijftiende plaats, werk voor overheid en onderwijs
Voor digitalisering, gemeten aan het aantal online-aankopen, het aantal onlinetransacties met de overheid en het aantal gezinnen met een breedbandaansluiting, zitten we in de tweede helft van de groep met een vijftiende plaats. We zijn daarin te weinig radicaal. Onze digitale transformatie moet echt nog op gang komen.

Bij zowel het aantal online aankopen als het aantal online transacties met de overheid doen we met moeite mee in Play-off 2 en strijden we zelfs tegen de degradatie. We horen net ‘radicaal digitaal’ te zijn. Dat geldt zeker voor de overheid en het onderwijs, willen we de juiste vlucht niet missen.

We zijn in automatisering en robotica te veel volgers in plaats van koplopers. Eerder gebruikers van nieuwe technologie dan makers. Dat moet veranderen.

Er is werk aan de winkel, maar ik ben ervan overtuigd dat we deze ambitie kunnen waarmaken via samenwerking tussen bedrijven, overheid, kennisinstellingen én sociale partners. We kunnen Vlaanderen economisch positioneren als echte topregio in Europa en zo een goede toekomst creëren voor onze kinderen en kleinkinderen.

Wie doet er mee?
U vindt meer over Tech Matters op deze website: techmatters.agoria.technology.


Peter Demuynck, algemeen directeur Agoria Vlaanderen