• 12/03/2012
  • |     BB

Imec en Ingrid Lieten stellen levensreddende pleister voor

Slimme lichaamspleister, ontwikkeld door imec samen met Eindhovense Holst Centre en Deense firma Delta, nu officieel gelanceerd.

Trefwoorden: #delta, #holst, #imec, #ingrid lieten, #lieten, #medisch, #onderzoek, #pleister

Lees verder

research

( Foto: imec )

ENGINEERINGNET -- Hartziektes zijn de meest voorkomende doodsoorzaak en oorzaak van arbeidsongeschiktheid in Europa en Amerika.

Vandaag worden hartritmestoornissen nog vooral vastgesteld door het meten van een elektrocardiogram (ECG) in het ziekenhuis of door het dragen van een oncomfortabele hartmonitor die je hartactiviteit registreert gedurende verschillende dagen.

Drie organisaties - de researchcentra Holst Centre in Nederland en imec in België en het Deense bedrijf Delta - hebben nu een intelligente pleister op punt staan die het leven van hartpatiënten een stuk aangenamer maakt.

De pleister werd vorig jaar al als innovatieve ontwikkeling voorgesteld, maar is nu officieel gelanceerd in aanwezigheid van Vlaams minister van Innovatie Ingrid Lieten.

Het grootste voordeel van de pleister is dat hij bewegingen niet belemmert, zodat hartpatiënten vrij kunnen bewegen. De gemeten hartactiviteit wordt lokaal verwerkt en kan draadloos doorgestuurd worden naar je smartphone of naar je zorgverstrekker.

Bij (mogelijke) problemen wordt de patiënt of de zorgverstrekker direct gealarmeerd. De lichaamspleister is comfortabel en stoort de dagelijkse activiteiten niet. De pleister hindert ook niet tijdens het sporten.

“De stijgende kost voor gezondheidszorg is één van de belangrijke uitdagingen van de 21ste eeuw. Imec draagt, als leider in nano-elektronica onderzoek, mee de verantwoordelijkheid om technologische oplossingen te zoeken die tegemoet komen aan de toekomstige noden van welzijn en gezondheidszorg”, aldus Vlaams minister Lieten.


ACHTERGROND
Imec verricht onderzoek dat tot de wereldtop behoort in het domein van nano-elektronica. Imec’s hoofdkantoor is gevestigd in Leuven, België. Imec heeft kantoren in België, Nederland, Taiwan, de Verenigde Staten, China, India en Japan. Het onderzoekscentrum telt ongeveer 1900 medewerkers waarvan meer dan 500 industriële residenten en gastonderzoekers. In 2010 bedroeg imec's budget (P&L) 285 miljoen euro.


LEES OOK
ECG-pleister gepresenteerd door imec en Holst Centre (+video)
www.engineeringnet.be/belgie/detailbelgie.asp?Id=6621