• 02/10/2012

Bezoek imec tijdens de Open Bedrijvendag 2012

imec doet op zondag 7 oktober mee aan de Open Bedrijvendag. Vijfendertig medewerkers, van directeurs tot onderzoekers en operatoren, zullen het publiek rondleiden.

Trefwoorden: #bedrijfsbezoek, #imec, #Open Bedrijvendag

Lees verder

nieuws

( Foto: imec )

ENGINEERINGNET.BE -- Op deze manier krijgen de bezoekers een unieke kijk achter de schermen van het onderzoekscentrum.

Ze kunnen ervaren hoe het is om nieuwe zonnecellen te ontwikkelen in het PV-labo; hoe onze onderzoekers kanker sneller willen opsporen; welke zorgen een operator heeft om alle chiptoestellen optimaal te laten draaien; en voor welke uitdagingen het bouwen van de imec toren zorgt.

De rondleidingen gebeuren in kleine groepen en er moet vooraf ingeschreven worden via de website: www.imecopenbedrijvendag2012.be

Imec telt ongeveer 2.000 medewerkers en heeft zijn hoofdkantoor in Leuven. De grote verscheidenheid aan nationaliteiten, onderzoeksonderwerpen en jobs maakt van imec een dynamische plek om te werken. De 35 imec-ambassadeurs die het publiek op de Open Bedrijvendag rondleiden zijn een mooie illustratie van deze verscheidenheid.

Enkele voorbeelden:
Karolien en Hilde Jans zijn jonge chemici die betrokken zijn bij imec’s onderzoek naar biosensoren. Dit zijn kleine apparaatjes waarin zowel elektronische als chemische en biologische componenten samengebracht worden. Het doel van deze apparaatjes is om snel en nauwkeurig ziektes op te sporen in bv. een bloedstaal. Nu zijn daar nog grote toestellen voor nodig in gespecialiseerde labo’s. Maar in de toekomst evolueert dit naar kleine biosensoren die de dokter of specialist in zijn kantoor kan gebruiken, te vergelijken met een zwangerschapstest.

Dennis Lin is een Taiwanese onderzoeker die op zoek gaat naar nieuwe transistorarchitecturen en -materialen zodat in de toekomst chips nog sneller en zuiniger worden. Hij vergelijkt het maken van chips liefst met het volgen van een recept in de keuken. Hij neemt de bezoekers mee naar de hightech-keuken van imec, de cleanroom.

Johan Van Helleputte is verantwoordelijk voor de langetermijn-strategie van imec. Hij gelooft dat ware innovaties zich voordoen op het grensvlak van verschillende domeinen. Zo staan er volgens hem grote dingen te gebeuren door elektronica en biomedische expertise samen te brengen. Uit deze wisselwerking zullen toepassingen ontstaan die een revolutie zullen teweeg brengen in de gezondheidszorg.

Toon Beddegenoots is projectmanager Techniek van de imec toren. Hij neemt de mensen mee op de werf en laat hen zien wat er allemaal komt bij kijken om zo’n constructie tot een goed einde te brengen. De imec toren zal 16 verdiepingen tellen en is een belangrijke mijlpaal in de uitbreiding van imec. De opvallende glazen constructie zal een aangename werkplek vormen voor toponderzoekers van over heel de wereld. Ook zal er ruimte zijn voor nieuwe laboratoria en ontmoetingsruimtes.

In totaal zullen 35 imec-ambassadeurs een of meerdere rondleidingen verzorgen. Plaatsen zijn beperkt en vandaar moet op voorhand ingeschreven worden.

Op de website: www.imecopenbedrijvendag2012.be, staat een overzicht van alle ambassadeurs en hun expertisedomein. Zo kunnen geïnteresseerden gericht kiezen.

De rondleidingen gebeuren in kleine groepen van maximum 15 personen zodat er voldoende interactie mogelijk is.


(GL)