• 08/02/2013

Belgisch-Amerikaanse publicatie over koolstofnanobuisjes in Science

Publicatie van Belgisch-Amerikaanse groep kennisinstellingen naar de commerciële toepassingen van koolstofnanobuisjes.

Trefwoorden: #cnt, #imec, #koolstofnanobuisjes

Lees verder

Techniek

ENGINEERINGNET.BE -- Onderzoekers van imec, KU Leuven, Michigan University en Texas University publiceerden in het gerenommeerde tijdschrift ‘Science’ de conclusies van een uitgebreid onderzoek naar de commerciële toepassingen van koolstofnanobuisjes.

Door hun uitzonderlijke eigenschappen hebben koolstofnanobuisjes zeer veel toepassingsmogelijkheden.

Ze worden bijvoorbeeld gebruikt om de herlaadbaarheid van batterijelektrodes te bevorderen. In naar schatting 50% van alle lithium-ion batterijen zijn koolstofnanobuisjes verwerkt. Ze zijn dus aanwezig in laptops, mobiele telefoons, en andere draagbare elektronica.

Ook als toevoegstof in polymeren maken koolstofnanobuisjes een grote opmars. In de autoindustrie worden ze eraan toegevoegd om ze elektrisch geleidend te maken.

Ze worden ook gebruikt om de demping en stijfheid van polymeren in sportuitrusting te bevorderen, bijvoorbeeld in rackets, fietsen, en boten.

Naar verwachting zal de markt in de toekomst nog sterk groeien door nieuwe toepassingen in flexibele elektronica, energieopslag en waterzuivering.

Sinds de ontdekking van koolstofnanobuisjes in 1991 is de markt exponentieel gegroeid tot een productiecapaciteit van naar schatting 5000 ton/jaar.

De publicatie is hier te vinden: www.sciencemag.org/


(KV) (foto Imec)