• 29/10/2012

imec gaat voedsel- en afvalsorteermachines van Best Sorting innoveren

imec en Best Sorting kondigden op de KMO Kennisbeurs aan dat ze gingen samenwerken op het gebied van hyperspectrale cameratechnologie.

Trefwoorden: #afvalsorteren, #cameratechnologie, #hyperspectraal, #lopende band, #voeding sorteren

Lees verder

b2b

( Foto: Best Sorting )

ENGINEERINGNET.BE -- BEST Sorting is daarmee het 500ste Vlaamse bedrijf waarmee imec samenwerkt.

“Voor onze huidige sorteermachines gebruiken we, afhankelijk van de toepassing, verschillende soorten van technologieën of de combinatie ervan om de ongewenste substantie uit de stroom van goede producten te halen. Onze sorteermachines kunnen verschillen in kleur detecteren, of in structuur, of in samenstelling van de ingrediënten, zegt Christiaan Fivez, CTO van BEST Sorting.

“In onze huidige hoge resolutie sorteermachines detecteren we een aantal discrete kleurlijnen met onze lasertechnologie of een combinatie van bredere kleurbanden met conventionele camera´s. Met hyperspectrale cameratechnologie zouden we nog meer kleurinformatie kunnen gebruiken, en dat zonder dat onze sorteermachines moeten inboeten in resolutie of snelheid. Door producten hyperspectraal te bekijken kunnen ook subtiele kleurverschillen beter waargenomen worden. Dit kan onze markt verder doen groeien voor verschillende toepassingen (zoals kleursortering van groenten en fruit).”

Binnen de samenwerking zullen de mogelijkheden van de hyperspectrale cameratechnologie verkend en geëvalueerd worden voor het sorteren van voedingswaren en andere produkten.

Een hyperspectrale kleurencamera, die spectroscopie en beeldvorming combineert, kan het onderscheid maken tussen objecten die met traditionele RGB (rood-groen-blauw) beeldvorming niet van elkaar te onderscheiden zijn.

De huidige hyperspectrale camera’s werken langzaam, zijn zeer duur en zijn niet flexibel. Je kan 1 camera maar voor 1 bepaalde toepassing gebruiken.

De chipgebaseerde technologie moet een snelle, compacte, flexibele en betaalbare hyperspectrale camera mogelijk maken die ingebouwd kan worden in verschillende soorten toestellen voor verschillende toepassingen.


(GL)

ACHTERGROND
- imec is een Leuvense nano-elektronica onderzoekscentrum.
- BEST Sorting is een Vlaams bedrijf dat sorteermachines produceert voor ondermeer voedsel en afvalstromen.