Bouw Coastal and Ocean Basin opgestart

In Oostende is de bouw van het Coastal and Ocean Basin van start gegaan. In deze grensverleggende golftank wordt onderzoek rond kustwaterbouwkunde en offshore-constructies gedaan.

Trefwoorden: #Coastal and Ocean Basin, #golftank, #Greenbridge, #kustwaterbouwkunde, #Maritiem Onderzoekscentrum, #offshore-constructies, #UGent

Lees verder

research

( Foto: UGent )

ENGINEERINGNET.BE - Het Coastal and Ocean Basin (COB) is een golftank om schaalmodellen van kustwaterbouwkundige en offshore constructies te onderwerpen aan de gelijktijdige inwerking of belasting van golfslag, (getij-)stroming en wind.

Qua toepassingen is deze infrastructuur breed inzetbaar in verschillende domeinen: golf- en getij-energie, offshore wind, offshore engineering, kustwaterbouwkunde, golf/stroming-vegetatie interactie, … De golftank bestaat uit een betonnen waterbassin (afmetingen 30 m x 30 m, waterdiepte 1.4 m) waarin golven en stroming gegenereerd worden.

De invalsrichtingen van golven en stroming kunnen flexibel gevarieerd worden zodat elke willekeurige onderlinge hoek tussen golven en stroming mogelijk is, wat een uniek concept is. De snelheid van de stromingen kan hoger en nauwkeuriger ingesteld worden dan momenteel mogelijk is in onderzoekssettingen, en uiteraard kan ook de wind gesimuleerd worden.

Het COB wordt gebouwd in het UGent-wetenschapspark Greenbridge in Oostende. In hetzelfde complex, met name het “Maritiem Onderzoekscentrum”, wordt ook een sleeptank gebouwd om scheepsmodellen in ondiep water te testen. Deze clustering van onderzoeksinfrastructuur levert synergiën voor exploitatie en onderhoud, ingebed in een wetenschapspark.

De aanwezigheid van een golftank versterkt de internationale onderzoekspositie van Vlaanderen op gebied van kustwaterbouwkunde en offshore engineering. Bovendien biedt de infrastructuur de kans voor bedrijven en overheidsinstellingen om innovatieve ontwerpen te ontwikkelen voor kustverdediging of energiewinning op zee.


Op de foto:
Visuele impressie van de golfbak van het Coastal and Ocean Basin – COB, uitgerust met twee rijen golfgeneratoren en openingen in de bodem (onder de gele deksels) voor de generatie van de stroming, voor de studie van de interactie tussen golven en stroming.