Drie miljoen euro subsidie voor duurzame fabricage van windmolenmasten

De nieuw te bouwen fabriek Modular Steel Towers Eemshaven gaat bouwpakketten voor stalen windmolenmasten produceren, wat als voordeel een lagere kostprijs en kortere bouwtijd heeft.

Trefwoorden: #duurzame fabricage, #Lagerwey, #Modular Steel Towers Eemshaven, #Regionale Investeringssteun Groningen, #windmolenmasten

Lees verder

Techniek

( Foto: Lagerwey )

ENGINEERINGNET.NL - Het concept van dit bouwpakket is ontwikkeld door windmolenfabrikant Lagerwey uit Barneveld. Modular Steel Towers Eemshaven (MST Eemshaven) gaat het bouwpakket produceren. De windmolenmasten kunnen op bijna elke gewenste ashoogte worden gemonteerd, op elke gewenste plek en voor elke windmolenfabrikant.

Naar verwachting start de productie begin juli 2018. De nieuwe fabriek levert veertien nieuwe arbeidsplaatsen op en dit aantal kan in het meest gunstige scenario oplopen tot 88 nieuwe banen. De start van MST Eemshaven is mede mogelijk door een subsidie van ruim drie miljoen euro uit de Regionale Investeringssteun Groningen (RIG).

Herman Roose, oprichter en algemeen directeur van de nieuwe onderneming, stelt: “Vergelijkbare windmolens hebben 1.500 ton CO2 uitstoot. Bij molens met stalen masten die wij gaan produceren is dat maar 150 ton CO2. Bovendien kunnen de bouwpakketten vervoerd worden op twintig gewone vrachtwagens. Het is dus niet nodig tijdelijke wegen door dorpskernen aan te leggen.”

Het bedrijf heeft ook veel aandacht voor de duurzaamheid van het productieproces. Roose: “Op de fabriek komen zonnecollectoren, waardoor we in onze eigen energievoorziening voorzien. Samen met Steelcare uit Hoogezand hebben we een compleet duurzaam conserveringsproces ontwikkeld. Dit betekent onder meer dat er geen gebruik wordt gemaakt van oplosmiddelen en fossiele brandstoffen, waardoor er geen vervuilende uitstoot is voor het milieu.”

De doelstelling van de RIG is om een impuls te geven aan het vestigingsklimaat en de werkgelegenheid voor industriële bedrijven in de Eemsdelta en op het Zernike Science Park. Voor de uitvoering van de RIG is in totaal 40 miljoen euro beschikbaar gesteld door het ministerie van Economische Zaken, de Economic Board Groningen en de provincie Groningen uit het Regiospecifiek Pakket Zuiderzeelijn.