Nieuwe apparatuur voor ondersteunen ademhaling vroeggeboren baby’s

AMC-onderzoekers hebben apparatuur ontwikkeld die de ademhaling van vroeggeboren baby’s beter in kaart brengt en zo nauwkeurig kan helpen met het ondersteunen van het ademen.

Trefwoorden: #AMC, #Anton van Kaam, #hoogleraar, #neonatologie, #onderzoek

Lees verder

research

( Foto: Wikipedia )

ENGINEERINGNET.NL - Bij te vroeg geboren baby's gaat het ademhalen vaak nog met horten en stoten. Daarom krijgt de baby steun van apparatuur die extra zuurstof via de neus aanvoert. Maar hoeveel steun er precies nodig is, is onbekend, omdat de huidige meetapparatuur slechts een globaal beeld geeft van de ademhaling.

De nieuwe meetapparatuur gaat de ademhaling een stuk gedetailleerder in kaart brengen. Waar de huidige methoden vooral gericht zijn op de beweging van de borst, wordt nu via drie plakkertjes de activiteit van het middenrif gemeten. Dat is de belangrijkste spier die gebruikt wordt bij het ademhalen.

De apparatuur wordt getest op vroeggeboren baby’s. Dat gebeurt als aanvulling op de huidige metingen, zodat baby’s geen risico lopen als de nieuwe apparatuur minder goed werkt dan gedacht. Bovendien kunnen de onderzoekers op deze manier beide methoden rechtstreeks met elkaar vergelijken.

Onderzoeksleider Anton van Kaam, hoogleraar neonatologie aan het AMC, stelt: ‘De nieuwe apparatuur kan meten hoeveel de spieractiviteit verandert als de hoeveelheid ademhalingssteun toe- of afneemt.’ Deze kwantitatieve meting van de spieractiviteit is cruciaal om te bepalen hoeveel steun een baby precies nodig heeft.

Ook kan de nieuwe apparatuur beter bepalen wat er precies aan de hand is als de ademhaling stokt – een zogeheten apneu. Er zijn namelijk drie soorten apneus die kunnen optreden. Onderscheid maken daartussen is belangrijk als je wilt bepalen welke behandeling het beste is voor de baby.

Hoewel de apparatuur eerder al in onderzoek is gebruikt, is de toepassing bij vroeggeboren baby’s nieuw. Wat de nieuwe methode vooral beloftevol maakt, is dat die de ademhalingsspier heel eenvoudig en risicoloos meet. Je kunt de activiteit van de spier ook via de slokdarm meten, maar dat vereist het inbrengen van een kostbare sonde via de neus naar de maag. Dat procedé is een stuk minder prettig en risicovoller dan drie simpele plakkertjes op de borst.

Ondanks de hoopgevende resultaten wordt de nieuwe apparatuur nog niet in de praktijk gebruikt. Eerst zal promovendus Linda de Waal in het AMC vervolgonderzoek uitvoeren om er volledig zeker van te zijn dat de apparatuur geen tekortkomingen heeft. Ook is het zaak dat de apparatuur gebruiksvriendelijk wordt gemaakt.

Het onderzoek heeft wel al op andere vlakken iets opgeleverd. Naar aanleiding van het project is het AMC verschillende samenwerkingsverbanden gestart met andere universitair-medische centra. Ook wordt de nieuwe apparatuur nu gebruikt op de intensive care voor kinderen en die voor volwassenen in het AMC.

Naast universiteiten zijn meerdere bedrijven betrokken bij de ontwikkeling van de nieuwe ademhalingsapparatuur. Technologieleverancier DEMCON heeft bijvoorbeeld plannen om er een product van te maken.

Daarnaast heeft medische-technologiebedrijf Vyaire vanuit de VS een budget gekregen om vervolgonderzoek te financieren, zodat de apparatuur mogelijk in de toekomst in beademingstoestellen van het bedrijf benut kan worden.

Ook Philips heeft al voorzichtige interesse getoond om de meettechniek van de ademhaling in hun toestellen te verwerken. En softwareontwikkelaar Applied Biosignals ziet volop kansen om nieuwe dataverwerkingsalgoritmen op het onderzoek los te laten.