70% Europese IT-beslissers ziet Brexit als zakelijke kans

70% IT-beslissers op het Europese vasteland zien het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de EU als een kans voor hun organisatie. Dat blijkt uit een onderzoek van Interoute.

Trefwoorden: #Brexit, #Interoute, #zakelijke kans

Lees verder

Nieuws

ENGINEERINGNET.BE - De wereldwijde cloud- en netwerkaanbieder Interoute onderzocht hoe directeurs en managers omgaan met de huidige dynamiek in politiek en samenleving wereldwijd.

Uit het onderzoek blijkt dat men toch al optimistisch is over de vooruitzichten voor het komend jaar: 63% van de Europese bedrijven verwacht een hoge groei. Ook in het Verenigd Koninkrijk zelf voorziet 61% een flinke groei. In Nederland verwacht 65% een hoge groei en 31% een matige groei.

Meer dan 800 Europese IT-beslissers uit negen West-Europese en Scandinavische landen hebben aan het onderzoek deelgenomen. Het ondernemersvertrouwen rondom de Brexit is het grootst in Frankrijk (83%) en België (78%), en het laagst in Zweden (49%).

De vooruitzichten betreffende de Brexit waren over het algemeen in heel Europa positief. Toch gelooft 63% van de IT-leiders dat de Brexit ook het gevaar van het uiteenvallen van de EU met zich meebrengt. In Duitsland acht men dat het gevaar het grootst (78%), in Denemarken het kleinst (46%). In België verwacht 60% van de CIO’s dat de Brexit mogelijk het begin van het einde van de EU is.

Vanwege het veranderende politieke klimaat geeft 95% aan dat de Brexit een directe invloed op het besluitvormingsproces heeft gehad. Aan de andere kant zegt 96% dat de algehele politieke onzekerheid in Europa op dit moment (zoals bijvoorbeeld het buitenlandse beleid van Amerika en Rusland) de besluitvorming beïnvloedt. Organisaties zijn gedwongen om te reageren op het veranderende zakelijke landschap.

Drie van de vijf organisaties (61%) zetten in op nieuwe projecten voor digitale transformatie als antwoord op de dynamiek en ontwikkelingen. België is één van de koplopers bij die focus op digitale transformatie. 68% van de IT-beslissers is bezig met projecten voor digitale transformatie of met de technologische infrastructuur om doorlopende innovatie mogelijk te maken.

De belangrijkste drijfveren voor digitale transformatieprojecten die in heel Europa genoemd werden: kostenverlaging door het verbeteren van operaties (46 procent), het verbeteren van de werknemerservaring door meer mobiele en sociale mogelijkheden (45%) en het verbeteren van de klantervaring (41%).


(tabel: Interoute)

De resultaten van deze enquête zijn afkomstig uit het rapport “The challenges facing European IT decision-makers engaged in digital business transformation”, waarin de factoren worden onderzocht die de IT-besluitvorming bepalen en waarin wordt gekeken naar hoe senior IT-professionals zich op verandering voorbereiden. De link naar dit rapport staat onderaan.