Spierings lanceert elektrische mobiele hijskraan

De nieuwe hijskraan heeft een elektrische motor om binnen de stad emissievrij en stil het werk te doen, en maakt op de snelweg gebruik van een kleine dieselmotor.

Trefwoorden: #accu, #elektrische mobiele hijskraan, #hijskraan, #hybride, #lithium-ion, #Spierings

Lees verder

Techniek

( Foto: Spierings )

ENGINEERINGNET.NL - Hijskraanfabrikant Spierings heeft deze kraan ontwikkeld, omdat in steden steeds strengere milieueisen gelden en de werkruimte kleiner wordt.

De onderwagen heeft een elektrische aandrijving en is voorzien van een Lithium-ion accu pakket. Hiermee kan de kraan binnen de stad naar de plaats van bestemming rijden, zonder gebruik te maken van een verbrandingsmotor.

Op de hijslocatie kan de kraan eenvoudig aan het netstroom worden aangesloten. Dit maakt het mogelijk om in de omgeving emissievrij te werken. Ook is het geluid tijdens het werk tot een minimum beperkt. Als er geen stroom aanwezig is, kan de kraan enkele uren op energie uit het eigen accupakket hijsen.

Voor het rijden op de snelweg heeft de kraan een kleine dieselmotor om 80 kilometer per uur te kunnen halen. Remenergie wordt weer opgeslagen in de accu. De hybride uitrusting gaat niet ten koste van de capaciteit van de kraan. De toren kan tot 30 meter hoogte uitschuiven en de giek bereikt een lengte van 40 meter, waar de kraan een hijscapaciteit van 1,7 ton op de punt haalt.

De kraan is gebouwd op een compacte 3-assige onderwagen van maar 2,5 meter breed. Daardoor kan deze beter manoeuvreren op smalle wegen en in drukke steden. Die ruimtebesparing is onder meer mogelijk gemaakt door gebruik te maken van een multifunctionele cabine.

Deze 3-in-1-cabine fungeert zowel als truckcabine, kraancabine en liftcabine om langs de toren omhoog te gaan naar de gewenste werkhoogte.