Uitvinding Canadese studenten spoort melanomen snel op

Het team van medische studenten aan de McCaster Universiteit in Canada heeft de James Dyson Awards van 2017 gewonnen met de sKan. Hiermee kunnen melanomen snel en goedkoop opgespoord worden.

Trefwoorden: #Canada, #huidkanker, #James Dyson Award, #McCaster Universiteit, #melanoom, #sKan

Lees verder

research

( Foto: James Dyson )

ENGINEERINGNET.NL - Eén op de zes Nederlanders krijgt in zijn of haar leven te maken met huidkanker. De overlevingskans van patiënten bij wie het melanoom vroegtijdig is opgespoord, wordt bij ongeveer 98 procent op 5 jaar geschat.

Huidige melanoomdetectiemethoden zijn afhankelijk van een punctie of hebben een specialist nodig, die tijdrovend en kostbaar is. Veel patiënten hebben een snelle diagnose nodig om met de behandeling te beginnen, maar gezondheidsdiensten zitten momenteel al aan hun maximale capaciteit.

Onderzoek toont aan dat kankercellen een hogere metabolische snelheid hebben dan normale weefselcellen. Hierdoor is kankerweefsel sneller in staat weer warm te worden dan niet-kankerweefsel. De sKan maakt gebruik van deze eigenschappen van de huid en is in staat om met nauwkeurige temperatuursensoren de weefselgebieden (na het snel afkoelen van de huid) te lokaliseren, die sneller warmte genereren dan de normale weefselcellen.

Deze uitvinding bevat een reeks thermistors, zeer nauwkeurige en goedkope temperatuursensoren. De thermistormetingen worden gedigitaliseerd, waarna de resultaten door middel van een warmtekaart de temperatuurverschillen simpel zijn af te lezen op een willekeurige computer. Een medisch arts kan de kwantitatieve bevindingen gebruiken om aan te geven of de patiënt moet worden doorverwezen voor nader onderzoek of niet.

Hoewel deze thermische beeldvormingstechnieken voor melanoomdiagnostiek al bestaan, zijn deze doorgaans erg duur, omdat ze warmtebeeldcamera's met een hoge resolutie gebruiken, die meer dan 20.000 euro kosten. De verwachte kosten van deze uitvinding is rond de 1.000 euro.


Video: