Junior Energy Managers of The Year Award uitgereikt

Jelle Milbou van AP Hogeschool en Asha Vanderbauwhede van Howest hebben als eerste de award van junior energiemanager van het jaar in ontvangst genomen.

Trefwoorden: #algen, #AP Hogeschool, #Asha Vanderbauwhede, #award, #biomassa, #energiemanagement, #Energik, #ENGIE Cofely, #Howest, #Jelle Milbou, #Junior energy manager, #zonne-energie

Lees verder

Nieuws

( Foto: ENGIE )

ENGINEERINGNET.BE - ​Naar analogie met de jaarlijkse prestigieuze wedstrijd ‘Manager of The Year’ introduceerde Energik en Engie in samenwerking met AP Hogeschool en Hogeschool Howest de ‘Junior Energy Manager of the Year’- award.

Deze award zet talentvolle jonge energiemanagers in de kijker en wil tegelijkertijd de aandacht vestigen op een zeer actueel vakgebied. De vijf genomineerde bachelorproeven waren er allemaal op gericht om op een economische en ecologische manier energie op te wekken.

Een jury, bestaande uit professionals van energiebedrijf Engie, de Vlaamse vereniging voor energie- en milieutechnologie Energik en een afgevaardigde van beide hogescholen, besloten twee kandidaten uit te roepen tot winnaar.

Jelle Milbou (21) trok voor zijn stage en bachelorproef naar Finland. Hij maakte met vier andere internationale studenten deel uit van een grootschalig Scandinavisch onderzoek naar het ontginnen van biobrandstof uit algen. Biogas afkomstig uit algen vormt een duurzaam alternatief voor fossiele brandstoffen, maar om algen te kweken heb je voldoende licht en een optimale watertemperatuur nodig en laat dat nu net twee criteria zijn die niet samenvallen met Finland. Hij reikte vervolgens oplossingen aan om dit probleem aan de pakken.

Milbou: “Gedroogde algen kunnen wel via vergisting omgezet worden tot biogas, maar dit complexe en lange proces verbruikt op zich natuurlijk ook energie.” Hij bracht, samen met zijn medestudenten, in kaart of deze processen vervolgens winstgevend kunnen zijn in een Scandinavisch klimaat, rekening houdend met het extra energieverbruik. Het resultaat was positief, waardoor verondersteld kan worden dat het in een gematigder klimaat zoals in België ook rendabel zou kunnen zijn.

Asha Vanderbauwhede (21) van Howest deed onderzoek voor het kabinet van Vlaams minister Bart Tommelein naar de meest efficiënte en kostenbesparende manier van batterijopslag voor zonnepanelen. Ze verwierf vooral een inzicht in het wettelijke kader ervan en ze kreeg de kans om veel bedrijven te bezoeken. Haar eindresultaten worden alvast meegenomen in de verdere uitrol van de beleidsplannen de komende jaren.


Op de foto (vlnr.):
Claude Marinower (schepen van Onderwijs Antwerpen), Inga Verhaert (gedeputeerde Provincie Antwerpen), Jelle Milbou (AP Hogeschool), Asha Vanderbauwhede (Howest), Kris Michiels (voorzitter Energik).