Van Oord installeert 60 monopalen voor offshore windpark in Oostzee

Om gehoorschade bij zeedieren en vissen te voorkomen, is er gebruikt gemaakt van de allernieuwste techniek, zoals een akoestisch systeem om bijvoorbeeld bruinvissen op afstand te houden.

Trefwoorden: #Arkona, #Hydro Sound Damper, #monopalen, #offshore windpark, #Oostzee, #Van Oord

Lees verder

Techniek

( Foto: Van Oord )

ENGINEERINGNET.NL - Met de installatie van deze palen zijn de eerste contouren zichtbaar van dit 385 MW offshore windpark in het Duitse deel van de Oostzee. Van Oord kreeg van E.ON de opdracht voor het transport en de installatie van de monopalen en transitiestukken. Op dit moment is het bedrijf bezig met de installatie van de transitiestukken.

Naar verwachting is offshore windpark Arkona in 2019 volledig operationeel. Het zal dan duurzame energie aan 400.000 huishoudens leveren. Naast E.ON heeft ook energiebedrijf Statoil een 50% aandeel in het project.

Om de gevolgen van de installatiewerkzaamheden voor mariene diersoorten zo veel mogelijk te beperken, zijn er slimme technieken toegepast. Tijdens het heien van de monopalen werd gebruik gemaakt van een Hydro Sound Damper, gemonteerd aan het heiframe van de Svanen. Dit is een net dat gevuld is met elastische ballonnen en speciale PE-schuimelementen, wat een gordijn vormt rond de monopaal en het geluid onderwater reduceert.

Daarnaast installeerde Van Oord zogenaamde bubble curtains op de zeebodem op de plek waar de monopaal de grond in werd geheid. Deze bubble curtains produceren luchtbellen die omhoog stijgen naar het wateroppervlak, waardoor er een barrière rondom de Svanen ontstaat die de geluidsgolven breekt en zorgt voor extra reductie van het geluid.

Van Oord heeft bij dit project de zelf ontwikkelde innovatieve FaunaGuard proactief ingezet. Dit akoestische systeem zorgt ervoor dat mariene diersoorten tijdelijk op een veilige manier worden geweerd en voorkomt eventuele gehoorschade bij bruinvissen met behulp van gespecialiseerde onderwater-akoestiek.

Deze techniek heeft zichzelf al bewezen op eerdere projecten, zoals de offshore windparken Gemini en Luchterduinen.