Zorgrobot moet levenskwaliteit bewoners woon-zorgcentra verbeteren

Imec heeft met zijn partners een Internet-of-Things systeem met sensor-en robottechnologie ontwikkeld, dat gepersonaliseerde interactie met zorgbehoevende ouderen mogelijk maakt.

Trefwoorden: #imec, #woon-zorgcentra, #WZC De Vijvers, #WZC Weverbos, #Xetal, #Zora Robotics, #zorgrobot

Lees verder

research

( Foto: imec )

ENGINEERINGNET.BE - Deze zorgrobot maakt deel uit van het imec.icon-project WONDER, een samenwerking tussen imec, de bedrijven Zora Robotics en Xetal en de woonzorgcentra WZC De Vijvers en WZC Weverbos.

In het kader van dit project werd nagegaan hoe zorgrobots kunnen samenwerken met zorgverleners in WZC. De projectpartners ontwikkelden een oplossing gebaseerd op het internet-of-things, waarbij sensoren in real-time kunnen detecteren waar bewoners zich exact bevinden, en of de bewoners uitzonderlijk onrustig zijn.

Indien nodig wordt een alarm gestuurd naar de zorgmedewerkers. Die kunnen een zorgrobot activeren, die zich vervolgens zelfstandig naar de hulpbehoevende oudere kan verplaatsen en kan tussenkomen op een manier die afgestemd is op de context en op het profiel van de hulpbehoevende bewoner.

De robot kan bijvoorbeeld zijn volume aanpassen bij hardhorigen, of een verhaal vertellen dat inspeelt op de interesses van de bewoner om hem of haar te kalmeren en te helpen, totdat de zorgmedewerkers kunnen ingrijpen.

De nieuwe technologie kan daardoor de levenskwaliteit van de bewoners van WZC aanzienlijk verhogen.