Interreg Vlaanderen-Nederland keurt opnieuw drie projecten goed

Met deze goedkeuring wordt in totaal ruim 11 miljoen euro in de Vlaams-Nederlandse grensregio geïnvesteerd. Hiervan komt 5.4 miljoen euro uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling.

Trefwoorden: #Educavia, #EFRO, #Europa, #Interreg Vlaanderen-Nederland, #investering, #investeringsfonds, #PASSAnt, #Smart*Light

Lees verder

Nieuws

( Foto: Pixabay )

ENGINEERINGNET - De teller staat hiermee op 47 goedgekeurde projecten waarmee in totaal ruim 105 miljoen euro vanuit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) fonds werd geïnvesteerd in de grensregio.

Dit betekent dat er nog ongeveer 39 miljoen euro te besteden valt binnen de huidige programmaperiode. Eind 2017 volgt een vierde oproep. Tegen 2020 wil Europa zo met de Vlaamse en Nederlandse partneroverheden tal van concrete streefdoelen bereiken.

De volgende projecten werd dit keer goedgekeurd door het Comité van Toezicht: Educavia, Smart*Light en PASSAnt. Hieronder volgt een kort beschrijving van deze projecten.


Educavia
Luchtvaartbedrijven hebben moeite om technisch geschoold personeel aan te werven. Er is een discrepantie tussen de noden van de bedrijven en het opleidingsaanbod. ‘Educavia’ investeert daarom in een uniforme vorming van luchtvaarttechnici in de grensregio, een opleidingsaanbod dus dat is afgestemd op de noden in beide landen. Dankzij de creatie van een kennisregio rond luchtvaarttechnieken kan er sneller ingespeeld worden op de noden van de markt en innovatieve trends.
Projectverantwoordelijke: Vlaams Luchtvaartopleidingscentrum

Smart*Light
De kern van dit project bestaat uit onderzoek naar de bouw van een compacte en mobiele bron van röntgenstraling, die ingezet kan worden voor onderzoekstests op locatie. Deze nieuwe technologie is gebaseerd op ‘Inverse Compton Scattering’: straling wordt geproduceerd uit een botsing tussen laserlicht en zeer snelle elektronen. Het onderzoek richt zich op hoe een prototype röntgenbron fysiek kan worden gerealiseerd in een labomgeving en hoe de intensiteit van de bundel kan worden geoptimaliseerd.
Projectverantwoordelijke: TU Delft, Afdeling 3ME

PASSAnt (PlAtform for innovative Security Solutions hArbours & Terminals)
Dit project zet in op experimentele ontwikkeling van anomaliedetectie rond vrachtwagens, treinen en schepen. Camerasensoren zullen geïnstalleerd worden op relevante locaties in de havens van Oostende en Moerdijk. Deze data wordt gebruikt om het ‘machine learning’ systeem te leren wat normale en vreemde patronen zijn.

Algoritmen worden ontwikkeld voor complexe beeldanalyses zoals het herkennen en classificeren van mensen en voertuigen, het meten van snelheid, herkenning van kentekens, enz. Het systeem zal leren om personen, fietsers, wagens en vrachtwagens van elkaar te onderscheiden op een zeer gedetailleerd niveau en zal bijvoorbeeld het type en model van een voertuig kunnen onderscheiden, net als de kleur, de snelheid van beweging en het kentekennummer.

Afwijkende patronen zoals onbevoegde personen, pogingen tot ladingdiefstal, inklimming en smokkel kunnen op die manier vroegtijdig en automatisch worden gedetecteerd.
Projectverantwoordelijke: Innovation Center for Security, afdeling INNOS