Arbeidskost blijft wegen op aantrekkelijkheid arbeidsmarkt

ManpowerGroup publiceert een wereldranglijst van de arbeid of workforce (Total Workforce Index). Die index vergelijkt het klimaat om medewerkers aan te werven in 75 arbeidsmarkten wereldwijd.

Trefwoorden: #arbeidsmarkt, #flexwerken, #jobs, #ManpowerGroup, #studie, #Total Workforce Index, #vaste dienst

Lees verder

HR

ENGINEERINGNET.BE - Voor het opmaken van deze index gingen de experten van de HR-specialist met de fijne kam door niet minder dan 90 factoren van belang voor de arbeidsmarkt, en dat binnen vier categorieën: de beschikbaarheid van arbeid, de arbeidskost, het wettelijk kader en de productiviteit.

Philippe Lacroix, Managing Director van ManpowerGroup BeLux: “In het huidige nieuwe arbeidstijdperk (Human Age) zijn de human resources minstens zo cruciaal geworden als de financiële hefbomen of het economisch klimaat. De Total Workforce Index biedt bedrijven essentiële informatie om hun ‘Total Workforce Management’-strategie uit te rollen.”

De Total Workforce Index (TWI) steunt op een doordachte methodologie en een nieuwe, unieke rekenformule om de aantrekkelijkheid van de arbeidsmarkt en de arbeid te meten in 75 landen wereldwijd. Daartoe analyseert het de arbeidsvoorwaarden, het beheer en de retentie van het talent dat bedrijven nodig hebben om te groeien.

De studie geeft elk land bovendien een aparte score voor de medewerkers met een vast en met een flexibel arbeidscontract (interim, contracten van bepaalde duur, enz.). Het land met de hoogste score wordt beschouwd als het land met de meest aantrekkelijke arbeidsmarkt.

Nieuw-Zeeland voert de wereldranking aan, op de voet gevolgd door de Hongkong, Singapore, Canada en de Verenigde Staten. Op Europees niveau (EMEA) nemen Ierland, het Verenigd Koninkrijk, Denemarken, Estland en Nederland de leiding.

In vergelijking met de ons omringende landen moet België (14e) het Verenigd Koninkrijk (2e) laten voorgaan, net zoals Nederland (6e) en Zwitserland (7e) trouwens. Maar staat het wel voor Duitsland (16e), Spanje (20e), het Groothertogdom Luxemburg (21e), Italië (34e) en Frankrijk (39e).

Met een 25e plaats op de wereldranglijst en een 14e op EMEA-niveau bewijst ons land dat het sterke troeven heeft. Toch wijst het rapport ook op een aantal terugkerende zwakke punten. Op de ranking voor medewerkers met een vast contract (Permanent Workforce Index) bekleedt België plaats 34, terwijl het voor flexmedewerkers (Contingent Workforce Index) op 32 staat.

De berg informatie die ManpowerGroup verzamelde, helpen bedrijven en organisaties wereldwijd bij hun strategische beslissingen en identificeren op een objectieve manier de meest voordelige voorwaarden voor hun HR-beheer.

Het kan een belangrijke rol spelen bij bijvoorbeeld het inplannen van ‘resources’, expansieprogramma’s, fusies of acquisities, reorganisaties of kostenbesparingen.


(infographics: © ManpowerGroup)