’Military Underwater Combat Smartphone’ wint Innovatieprijs Defensie

Deze smartphone verbetert de navigatie en communicatie onder water, zodat het uitvoeren van speciale operaties door mariniers of commandotroepen makkelijker wordt.

Trefwoorden: #communicatie, #Defensie, #Innovatieprijs, #Military Underwater Combat Smartphone

Lees verder

Techniek

( Foto: Defensie )

ENGINEERINGNET.NL - Onder water is het heel lastig om te navigeren en te communiceren met reguliere middelen. Dit moet makkelijker gaan met de nieuwe onderwater smartphone.

Deze wordt ontwikkeld voor de maritime special operation forces, een onderdeel van het Korps Mariniers. Zij kunnen hiermee bijvoorbeeld van en naar een onderzeeboot manoeuvreren. De smartphone is ook bruikbaar bij het Korps Commandotroepen en de genie.

De Military Underwater Combat Smartphone (MUCS) vergroot de kennis over risicovolle situaties van operators buiten de onderzeeboot en van commandanten in de onderzeeboot. Daarnaast verhoogt het de effectiviteit van de missie en vergroot het de veiligheid van de operators.

De bedenkers van de nieuwe smartphone hebben hiermee de Defensie Innovation Game gewonnen. Zij ontvangen een cheque ter waarde van 200.000 euro om het idee verder uit te werken tot een product.

Tijdens de Defensie Innovation Game kregen studenten van de Hogere Defensie Vorming vraagstukken voorgeschoteld. Zij moesten vervolgens met het bedrijfsleven en kennisinstituten een innovatieve oplossing bedenken. De drie teams die in de finale van de wedstrijd stonden, kregen vervolgens 10 minuten de tijd om hun oplossing voor de jury te presenteren.

De jury, bestaande uit militairen en vertegenwoordigers van het bedrijfsleven, beoordeelde alle oplossingen van de vraagstukken. Ze werden bekeken op de noodzaak, het innovatieve karakter, de technische haalbaarheid en de mogelijkheden voor bredere toepasbaarheid. Op al deze vlakken excelleerde de MUCS.