Sectorfederaties willen 2 kerncentrales openhouden na 2025

Essenscia, Febeliecen Agoria vragen dat 2 kernreactoren in 2025 langer openblijven. Een totale kernuitstap zou 600 miljoen extra kosten, waardoor de stroomprijzen 20% duurder zouden worden.

Trefwoorden: #Agoria, #Doel 4, #Elia, #energie, #essenscia, #Febeliec, #gasgestookt, #kerncentrale, #kernenergie, #kernuitstap, #stroom, #stroomprijzen, #Tihange 3

Lees verder

nieuws

( Foto: ENGIE Electrabel )

ENGINEERINGNET.BE - Agoria, de federatie van de technologie-gerelateerde bedrijven, essenscia, de federatie van de petrochemische, chemische en farmaceutische bedrijven, en Febeliec dat de grote industriële energieverbruikers vertegenwoordigt, komen met een duidelijke boodschap naar onze federale regering.

Hou minstens 2 kerncentrales in 2025 langer open, zo niet komt de stroomprijs te veel onder druk en krijgen we mogelijk te kampen met stroomtekorten. Bovendien wordt het veel moeilijker om onze CO2-uitstoot te verminderen en dus onze klimaatdoelstellingen te halen. Vooral de prijsstijging baart de drie federaties zorgen.

De federaties reageren daarmee op de recente studie van hoogspanningsnetbeheerder Elia. Die berekende dat een totale kernuitstap in 2025 alleen maar mogelijk was als er 9 bijkomende gasgestookte centrales zouden worden gebouwd. Dat wordt zeer moeilijk op zo’n korte tijd en dan nog zou de stroomprijs aanzienlijk stijgen.

Maar indien onze overheden niets doen, zullen we volgens Elia mogelijk zelfs vier kerncentrales moeten open houden. Dat is mogelijk de goedkoopste optie, maar onverkoopbaar voor de publieke opinie.

De drie federaties kiezen nu voor een middenweg: 2 grote centrales 10 jaar langer open, minder nieuwe gasgestookte centrales en onze stroomprijzen die beter onder controle blijven. Ze benadrukken daarbij dat er wel vijf kerncentrales zoals gepland dicht mogen.

Eentje in 2022, nog eentje in 2023, en drie (de kleinste: Doel 1 en 2 en Tihange 1) in 2025. Maar in één klap 5 centrales in 2025 sluiten, waarbij dus onze twee grootste Doel 4 en Tihange 3, dat zien ze niet zitten. De schok zou gewoon te groot zijn. We zullen een pak meer stroom moeten importeren uit het buitenland en die stroom zullen we bij momenten peperduur betalen.

Ook andere studies (Energyville, Itinera en het Planbureau) tonen aan dat de totale systeemkosten bij een verlenging van twee kerncentrales na 2025 substantieel lager liggen.

Daarom pleit de industrie voor een meer getrapte kernuitstap en de verlenging van minstens twee centrales na 2025.


(bron: Agoria)