Verantwoord gebruik van chemieproducten cruciaal voor veiligheid

De beslissing van de EU om de vergunning voor glyfosaat te verlengen is een belangrijke beslissing omdat de Europese overheid het wetenschappelijk advies van haar eigen instellingen volgt.

Trefwoorden: #chemie, #essenscia, #Europese Unie, #glyfosaat, #sectorfederatie

Lees verder

Columns

ENGINEERINGNET.BE - Dit besluit overstijgt dan ook het individuele glyfosaatdossier en geldt vooral als een belangrijk signaal dat een objectieve beoordeling van productveiligheid prioritair moet steunen op de wetenschappelijke expertise van onafhankelijke instanties.

Anderzijds wil essenscia, de sectorfederatie van de chemie, kunststoffen en life sciences, blijven beklemtonen dat chemieproducten bovenal op een verantwoorde en veilige manier moeten gebruikt worden.

De Europese Unie heeft beslist om de vergunning van glyfosaat met vijf jaar te verlengen. Glyfosaat is het actieve bestanddeel in heel wat herbiciden of onkruidbestrijdingsmiddelen. Zowel het Europees chemicaliënagentschap ECHA (European Chemicals Agency) als de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid EFSA (European Food Safety Authority) oordelen op basis van wetenschappelijke analyses dat glyfosaat bij correct gebruik veilig is voor mens, dier en milieu.

Yves Verschueren, gedelegeerd bestuurder essenscia (foto): “Als twee gerespecteerde Europese instellingen, die specifiek voor de evaluatie van chemische producten door Europa zijn opgericht, onafhankelijk van elkaar tot een zelfde conclusie komen, is het belangrijk dat de Europese Unie het wetenschappelijk advies van haar eigen instanties volgt.

Anders dreig je het fundament van het Europese besluitvormingsproces onderuit te halen. Dit gepolariseerde dossier illustreert vooral de nood aan meer nuance in het debat en meer vertrouwen in de wetenschappelijke expertise bij productbeoordelingen.”

De discussie over glyfosaat beklemtoont anderzijds de absolute noodzaak aan een correct en verantwoord gebruik van chemische stoffen, en dit van producent tot consument.

Tine Cattoor, adviseur productbeleid bij essenscia: “De toepassing van chemie in talloze producten die we dagelijks gebruiken, biedt heel wat voordelen op vlak van comfort en levenskwaliteit.

Maar aan chemische stoffen zijn inherent risico’s verbonden als ze niet worden gebruikt waarvoor ze bedoeld zijn, net zoals dat het geval is bij zovele andere dagelijkse gebruiksvoorwerpen.”


(bron en foto: essenscia)