Volgende fase in bouw funderingen windpark Kriegers Flak

Jan De Nul Group en de groep Smulders slaan de handen in elkaar voor de bouw van twee gigantische funderingen voor de hoogspanningsstations van het Deense offshore windpark Kriegers Flak.

Trefwoorden: #fundering, #Gravity Based Foundations, #Groep Smulders, #installeren, #Jan De Nul, #offshore, #staalconstructie, #windpark

Lees verder

Techniek

( Foto: Jan De Nul )

ENGINEERINGNET.BE - De funderingen hebben een gewicht van respectievelijk 10.000 en 8.000 ton. Ze worden bovenop een ponton gebouwd in de haven van Oostende.

Ze bestaan uit een betonnen basis (Gravity Based Foundations, GBF) met daarbovenop een stalen structuur. Jan De Nul Group is verantwoordelijk voor het ontwerp en de bouw van de betonnen GBF, terwijl Smulders zorgt voor het ontwerp en de fabricage van de stalen buizen en platformen die erbovenop komen.

De staalconstructies werden gebouwd op de werf van Smulders in Hoboken en werden afgelopen weekend verscheept naar Oostende. Deze week wordt in de haven van Oostende de stalen structuur bovenop de betonnen basis geplaatst. Dit is een mijlpaal binnen de projectuitvoering.

Eens de funderingen volledig klaar zijn, eind december, worden ze vanuit de haven van Oostende getransporteerd naar Denemarken. Jan De Nul Group zal de fundering installeren, ballasten en rondom rond voorzien van stenen ter bescherming.


Over het windpark
Het Deense windpark Kriegers Flak, gelegen in de Baltische zee, zal uit twee delen bestaan. Het westelijke Kriegers Flak A zal een totale capaciteit hebben van 200 MW. Het oostelijke deel, Kriegers Flak B, zal een totale capaciteit van 400 MW hebben.