Medische apparatuur en wearables volgende doelwit van cyberaanvallen?

Kaspersky Lab heeft zijn voorspellingen voor 2018 betreffende met internet verbonden medische apparatuur onthuld. Wat kan verwacht worden op gebied van cybercriminaliteit?

Trefwoorden: #bedreiging, #connected healthcare, #cybercrime, #hacker, #Kaspersky Lab

Lees verder

Nieuws

ENGINEERINGNET - Experts van Kaspersky Lab, KPN en EUMETSAT kwamen onlangs bij elkaar om hun voorspellingen en onderzoeken te bespreken. Wat staat ziekenhuizen en hun patiënten het komende jaar te wachten?

In 2017 heeft onderzoek van Kaspersky Lab aangetoond in welke mate medische informatie en patiëntgegevens, opgeslagen in de infrastructuur van connected healthcare, onbeschermd zijn en online toegankelijk voor iedere gemotiveerde cybercrimineel.

Zo ontdekten ze dat er vrije toegang was tot ongeveer 1.500 apparaten die worden gebruikt voor de verwerking van afbeeldingen van patiënten. Daarnaast is vastgesteld dat een aanzienlijke hoeveelheid medische software en webtoepassingen kwetsbaarheden bevatten waar actieve exploits voor bestaan.

Dit risico neemt toe doordat cyberschurken steeds meer oog hebben voor de waarde van gezondheidsinformatie, de beschikbaarheid ervan en de bereidheid van medische instellingen om voor retournering te betalen.

De dreigingen voor de gezondheidszorg zullen toenemen naarmate steeds meer verbonden apparaten en kwetsbare webtoepassingen door zorginstellingen worden ingezet.

Er zijn enkele drijvende krachten achter connected healthcare (met internet verbonden medische apparatuur), waaronder de behoefte aan resource- en kostenefficiëntie; de groeiende behoefte aan thuiszorg op afstand voor chronische aandoeningen zoals diabetes en ouder wordende bevolking; de wens van de consument om een gezond leven te leiden; en het besef dat gegevensuitwisseling tussen organisaties en gezamenlijke patiëntbewaking de kwaliteit en effectiviteit van medische zorg aanzienlijk kunnen verbeteren.

Klik hier voor meer informatie over de dreigingen die het volgende jaar verwacht worden.


(Pixabay)