150.000 euro voor onderzoek naar kankertherapie met stamcellen uit tand

UHasselt-onderzoekster Esther Wolfs heeft een beurs van 150.000 euro van Kom Op Tegen Kanker binnengehaald. Hiermee wil ze een nieuwe kankertherapie uit tandstamcellen uitvoeren.

Trefwoorden: #BIOMED, #Biomedisch Onderzoeksinstituut, #Esther Wolfs, #kanker, #onderzoek, #stamcellen, #therapie, #UHasselt

Lees verder

research

( Foto: UHasselt )

ENGINEERINGNET.BE - De behandeling van mond- en keelkanker bestaat vandaag nog vaak uit het chirurgisch verwijderen van grote delen van de mond en zelfs van het aangezicht.

“Dat heeft grote gevolgen voor de patiënt, zowel op functioneel, esthetisch als sociaal vlak”, zegt dr. Esther Wolfs, Biomedisch Onderzoeksinstituut (BIOMED) van de UHasselt.

In het onderzoeksproject gefinancierd door Kom Op Tegen Kanker zullen onderzoekers van de UHasselt, KU Leuven en Stanford University bestuderen of stamcellen uit de tand kunnen dienen als nieuwe therapie voor deze vorm van kanker.

Wolfs: “Eerst zullen we deze cellen genetisch manipuleren, zodat ze therapeutische genen naar de tumorcellen brengen en we enkel de tumorcellen aanvallen. Zo blijft het gezonde weefsel gespaard.”

De wetenschappers kunnen de therapie ook opvolgen aan de hand van medische beeldvorming (kijken naar het gedrag van de stamcellen in het lichaam en het effect op de tumor). Zo kunnen ze hun strategie onmiddellijk aanpassen waar nodig.

Promotor van het onderzoek prof. dr. Ivo Lambrichts (UHasselt): “Dankzij deze financiële middelen kunnen we de inzetbaarheid van tandstamcellen verder exploreren in kankertherapie en in regeneratieve geneeskunde.”