Thijs Peirelinck wint Encon Energieprijs 2017

Thijs Peirelinck is masterstudent in de Wetenschap van Artificiële intelligentie aan de KU Leuven en ontwikkelde een zelflerend software-systeem voor verwarmingsinstallaties.

Trefwoorden: #artificiële intelligentie, #duurzaamheid, #Encon, #Encon Energieprijs, #groene energie, #software, #Thijs Peirelinck, #verwarming

Lees verder

nieuws

( Foto: Encon )

ENGINEERINGNET.BE - Al voor de zevende keer kiest een jury de beste thesis rond energie en duurzaamheid uit een steeds maar groeiend aantal kandidaat-studenten. De jury, samengesteld uit deskundigen uit het bedrijfsleven, onderwijs en beleid, had ook dit jaar weer de keuze uit 5 finalisten: Dietwig Beckers, Jonathan Verbruggen, Karlijn Overes, Merijn Wuyts en Thijs Peirelinck.

De jury besliste unaniem dat de Encon Energieprijs 2017 moest gaan naar Thijs Peirlinck. Hij ontwikkelde een intelligent systeem dat de elektrische verwarming (via een warmtepomp) van een woning regelt.

Het systeem houdt daarbij niet alleen rekening met de gewenste temperatuur, maar ook met de kostprijs van elektriciteit op elk gegeven moment. Het systeem probeert vooral te verwarmen wanneer de elektriciteit goedkoop is. Al na 8 dagen is het zelflerende systeem goedkoper dan de thermostaat die nu in bijna alle woonkamers staat.

Het systeem doet dat door de woning, binnen vooropgestelde grenzen, wat warmer te stoken dan nodig wanneer de energie goedkoop is, zodat het langer duurt eer de verwarming weer aan moet springen als de elektriciteit duur is.

Het systeem is voorlopig nog een theoretisch model omdat gezinnen, in tegenstelling met zeer grote bedrijven, op dit ogenblik nog elektriciteitsprijzen betalen die voor een langere periode vast liggen. De kans is groot dat dit in de toekomst verandert.

Een belangrijk gedeelte van onze hernieuwbare energie, zoals wind- en zonne-energie, is afhankelijk van de weersomstandigheden. De uitdaging wordt dus groter om altijd aan de energievraag te kunnen voldoen. Die uitdaging wordt steeds groter naarmate traditionele energiecentrales worden vervangen door hernieuwbare energiebronnen.

Als er energie tekort is, zouden elektriciteitscentrales extra stroom kunnen gaan produceren. Maar omgekeerd, zouden we ook de vraag naar stroom op dat moment kunnen verminderen. De makkelijkste manier om dat te doen is om de energie zeer duur te maken als die schaars is, en zeer goedkoop wanneer er een overschot is. Maar dat heeft alleen nut wanneer bedrijven en gezinnen ook beschikken over systemen die hun vraag naar energie kunnen uitstellen.

Robin Bruninx, voorzitter van de jury: “Het artificieel intelligent model dat Thijs heeft ontwikkeld doet dat nu als voorbeeld voor een huishoudelijk verwarmingssysteem. Maar het kan morgen net zo goed het laden van een elektrische wagen regelen, of het gebruik van huishoudelijke toestellen zoals wasmachines en koelkasten.”


Studenten met een thesis rond energie en duurzaamheid kunnen zich tot 1 juli 2018 inschrijven voor de 8ste Encon Energieprijs.