Eerste geluidsscherm met geïntegreerde zonnecellen in gebruik genomen

Het 480 meter lange scherm aan de N470 levert energie voor 10 huishoudens in de gemeente Pijnacker-Nootdorp, en is ontwikkeld door bouwbedrijf BAM.

Trefwoorden: #BAM, #energiedoelstelling, #geluidsscherm, #geïntegreerde zonnecellen, #zonne-energie, #zonnecellen

Lees verder

Techniek

( Foto: Provincie Zuid-Holland )

ENGINEERINGNET.NL - Dit scherm is het eerste van een nieuwe generatie geluidsschermen, die ontworpen zijn om geluid te weren en tegelijkertijd energie te leveren. Met financiële steun van de provincie Zuid-Holland kon het geplande geluidsscherm uitgebreid worden met zonnecellen.

“De provincie heeft ambitieuze energiedoelstellingen. Onderdeel daarvan is dat we gemeentes en andere wegbeheerders willen inspireren om met ons mee te doen om CO2-uitstoot te beperken,” schetst gedeputeerde Floor Vermeulen. “Pijnacker-Nootdorp was de eerste gemeente die van deze subsidieregeling gebruik maakte.”

Met het oog op optimaal wooncomfort voor de woningen die langs de N470 liggen in de nieuwe wijk Keijzershof, liet de gemeente het 480 meter lange geluidsscherm plaatsen. Het scherm is 2,5 meter hoog en biedt plaats aan 76 elementen met zonnecellen.

“Geluidsschermen met zonnepanelen bestaan al langer, maar nooit eerder werden zonnecellen volledig in het glas geïntegreerd,” aldus regiodirecteur BAM Infra Henk Post. “In gevels en daken van gebouwen gebeurt dit al, maar bij geluidsschermen is het nooit eerder gedaan in Nederland. Over een paar jaar kunnen we ons niet voorstellen dat we vroeger geluidsschermen neerzetten zonder zonnecellen. Ze staan er toch, hebben een groot oppervlak en leveren direct schone energie op.”

Het geluidsscherm is goed te onderhouden en weers- en vandalismebestendig. Om de zonnecellen te beschermen tegen opspringende steentjes van langsrijdende auto’s paste BAM Infra extra dik glas toe van 8 mm aan de voor- en achterzijde van de zonnecellen.

In samenspraak met de gemeente en de stedenbouwkundige van de provincie Zuid-Holland is de beeldkwaliteit geborgd. Hoewel zonnecellen niet transparant zijn, is toch een oplossing gevonden die een doorkijk biedt naar het achterliggende landschap. Stroomkabels, omvormers en andere elektra-onderdelen zijn netjes in het scherm verwerkt.

Na de oplevering heeft BAM Infra de verantwoordelijkheid om gedurende tien jaar gemiddeld 30 megawattuur per jaar op te wekken. Dit is voldoende om 10 huishoudens van stroom te voorzien. Via het netwerk van Stedin komt de opgewekte stroom beschikbaar voor de omliggende huishoudens.