• 24/01/2012
  • |     BB

EVA gaat 71 oplaadeilanden voor elektrisch rijden installeren

Vlaamse overheid wil tegen september 2012 netwerk van 71 oplaadeilanden voor elektrische voertuigen installeren.

Trefwoorden: #elektrisch, #elektrisch rijden, #eva, #innovatie, #onderzoek, #oplaadpaal

Lees verder

Techniek

( Foto: Eandis )

ENGINEERINGNET.BE -- Vorig jaar besliste de Vlaamse regering, in samenwerking met het agentschap voor Innovatie door Wetenschap en Technologie (IWT), middelen vrij te maken voor vijf zogenaamde proeftuinprojecten rond elektrische voertuigen. Een daarvan is EVA, een initiatief van publieke en private partners.

Elektrische Voertuigen in Actie, kortweg EVA, wil de uitbouw van elektrisch rijden in Vlaanderen stimuleren, innovatie rond elektrische mobiliteit steunen en het mobiliteitsgedrag bestuderen.

Naast een testproject met een vloot van 86 elektrische voertuigen, maakt EVA nu plannen bekend om tegen september 2012 een netwerk van 71 oplaadeilanden met 220 aansluitingen te installeren. Dat betekent: een oplaadpunt om de 20 kilometer of binnen de 20 minuten.

‘Oplaadeilanden’ zijn parkeerplaatsen en fietsrekken waar meerdere elektrische auto’s, bestelwagens, elektrische fietsen of scooters kunnen opladen. De infrastructuur zal ook klaar zijn om de volgende generatie voertuigen - met snellere laadsystemen - aan te sluiten, aldus een EVA-persmededeling.

e-Mobiliteit inspireert nu al tot creatieve acties. Sommige gemeenten bieden al gratis opladen aan. En een supermarkt kan stunten door een volle batterij cadeau te doen terwijl de klant een winkelwagentje vult.

Er ontstaan dus steeds meer toeristische of commerciële aantrekkelijke initiatieven rond elektrisch rijden, wat de consument - bedrijfsmatig of particulier - alleen maar ten goede kan komen.


Lees ook:
EVA wordt elektrisch
Microgrids integreren elektrische voertuigen in bedrijfsvloten