• 16/11/2012
  • |     BB

Allard-Europe giet RVS-stukken met 300 mm wanddikte

Weerom een Vlaamse innovatie: Allard-Europe in Turnhout is in geslaagd stukken van 12 ton in duplex RVS te gieten met een wanddikte tot 300 mm. Dankzij een IWT-onderzoeksproject.

Trefwoorden: #allard, #allard-europe, #duplex rvs, #gieterij, #Inspyro, #iwt, #rvs, #sirris

Lees verder

Techniek

( Foto: Allard )

ENGINEERINGNET.BE -- Als we een dijk willen opwerpen tegen het oprukkende economische geweld van de groeilanden, zullen de bouwmaterialen daarvoor - vooral - van technische knowhow moeten komen.

Allard in het Kempense Turnhout bewijst alvast dat het kan: de gieterij slaagde erin in een traditionele sector een voorsprong te nemen op zijn internationale concurrenten door een procedé te ontwikkelen waarmee werkstukken van 12 ton met wanddiktes tot 300mm in duplex rvs kunnen gegoten worden.

'Dat is uniek', stelt de gieterij op zijn website. Om de gevraagde materiaaleigenschappen voor deze extreme wanddiktes te bereiken, klopte Allard aan bij het onderzoeksinstituut Sirris en het Leuvense bedrijf Inspyro, en vroeg en kreeg het subsidies van het IWT.

Het op te lossen probleem was dat de analyse zodanig moet worden gestuurd dat sigmafasevorming tijdens de afkoeling na het gieten onder controle wordt gehouden om breuk van het gietstuk te voorkomen.

Diezelfde analyse moet toelaten om, na een gloeibehandeling op 1150°C, gevolgd door afschrikken in water, voldoende taaiheid bij lage temperatuur te combineren met uitstekende breuksterkte en corrosievastheid.

En dat is gelukt. Dankzij een gebalanceerde legering en een uitgekiende thermische behandeling slaagde Allard erin de typische 50/50 ferriet-austenietverhouding te bekomen in de microstructuur van de gietstukken.

Deze speciale microstructuur verenigt naar verluidt het beste van twee werelden in roestvast staal en zorgt voor een uitstekende corrosieweerstand, vooral in zeewater, in combinatie met hoge mechanische - bij goede taaiheideigenschappen.

Aansluitend op het succesvolle onderzoek investeerde Allard stevig in een uitbreiding van de gietcapaciteit tot 25 ton functioneel stukgewicht, en in volumecapaciteit van zowel de gieterij als de poetserij en de bouw van een nieuwe bewerkingsafdeling met grote bewerkingsmachines.

De stukken zullen naar verluidt ingezet worden in een veeleisende offshore toepassing. Allard meldt in de marge dat 'het gebruik van duplex roestvast staal steeds meer ingang vindt in zware offshore toepassingen, in de scheepsbouw en in de chemische industrie'. Een groeimarkt dus.


ACHTERGROND
Het in Turnhout gevestigde Allard-Europe maakt hoogwaardige stalen en gietijzeren stukken voor opdrachtgevers over de hele wereld. De gieterij is gespecialiseerd in eenmalige stukken en kleine series.