Hays stelt job- en competentietrends 2018 voor

De 4de industriële revolutie verandert de manier waarop we werken. Alistair Cox, CEO Hays, stelde de job- en competentietrends voor die werknemers en werkgevers kunnen verwachten in 2018.

Trefwoorden: #competentie, #GDPR, #gegevensbescherming, #Hays, #jobs, #vacature

Lees verder

Nieuws

( Foto: Pixabay )

ENGINEERINGNET.BE - De arbeidsmarkt is in verandering door de voortdurende en snelle evolutie van de technologie.

Hoewel bepaalde jobs en elementen van functies onvermijdelijk geautomatiseerd zullen worden, komen er ook nieuwe functies bij en zal de vraag naar de meest actuele vaardigheden stijgen.

Cox: "Ondanks de sensationele berichten die het einde van de menselijke werknemer inluiden, zien we dat bij ons niet gebeuren. Integendeel, we zien een explosieve groei in nieuwe functies rond kunstmatige intelligentie en data, en een aanhoudende vraag naar specifieke zachte vaardigheden zoals aanpassingsvermogen, creativiteit en samenwerking."

Hij vindt dat werkgevers hun beschikbare talent moeten wapenen tegen de toekomst om competitief te blijven en hij adviseert werkzoekenden om hun vaardigheden actueel te houden zodat ze aantrekkelijk blijven voor werkgevers. Hieronder beschrijven we zijn bedenkingen over de jobs en vaardigheden die hij verwacht te zien in 2018 en verder.

Bedrijven zullen op zoek blijven gaan naar ki-ontwikkelaars, met name ontwikkelaars die kunstmatige intelligentiei-technologie in een consumentencontext kunnen plaatsen. Daarbij zullen deze kandidaten met kennis van ruimere zakelijke kansen erg gewild zijn, net als ontwikkelaars die een organisatie kunnen verbeteren en bedrijfsprocessen kunnen optimaliseren.

Cox voorspelt ook een toename in datagerelateerde functies: "Er zijn bergen digitale informatie ontstaan en met de opkomst van de ‘internet der dingen’-technologie zal die trend zich waarschijnlijk alleen maar voortzetten. Gegevens zonder inzicht zijn echter niets waard. Daarom zien we wereldwijd een sterke toename in vacatures voor data scientists, data analysts, data artists en data visualisers."

Hij stelt verder dat data de vraag in een aantal sectorspecifieke functies stuwt, waaronder marketingjobs zoals marketing automation, performance marketers, customer analytics en CRM specialists. Die vraag komt van bedrijven in hun zoektocht naar steeds meer verfijnde manieren om klanten te benaderen. Ondanks de opkomst van nieuwe technologieën en bijbehorende functies, blijven de meer traditionele tech- en non-tech-functies ook relevant.

Door de nieuwe technologieën zal er een grotere vraag zijn naar leiders die de systeembeveiliging van een bedrijf kunnen garanderen. Bijgevolg zal de vraag naar functionarissen voor cybersecurity blijven stijgen om organisaties weerbaar te maken tegen cyberaanvallen.

Met de algemene verordening gegevensbescherming (GDPR) die in voege treedt in mei 2018, voorspelt Cox dat er wereldwijd een grote vraag zal zijn naar functionarissen voor gegevensbescherming.