Leuvens biotech-bedrijf Rewind Therapeutics haalt 15,2 miljoen euro op

Rewind Therapeutics, spin-off van de KU Leuven spin-off, wil hiermee nieuwe therapieën ontwikkelen voor ziektes waarbij de myeline-laag rond de zenuwen wordt aangetast.

Trefwoorden: #investering, #kaptiaal, #KU Leuven, #medicijn, #Multiple Sclerose, #Rewind Therapeutics, #therapie

Lees verder

ENGINEERINGNET.BE - Myeline is de vettige substantie die een isolerende laag vormt rond de zenuwbanen, te vergelijken met het plastieken laagje om een elektriciteitsdraad. Deze isolatie zorgt voor een goede geleiding van zenuwprikkels tussen de hersenen en de andere cellen. Als de myeline-isolatie niet langer intact is, worden de signalen die door de zenuwbanen lopen niet correct doorgegeven.

Hierdoor ontstaan er zware neuronale problemen die uiteindelijk leiden tot een chronische aandoening zoals bijvoorbeeld Multiple Sclerose of MS. De patiënt krijgt te maken met heel wat verschillende symptomen, die variëren van patiënt tot patiënt: loopmoeilijkheden, coördinatie- en evenwichtsproblemen, buitengewone vermoeidheid, …

Multiple sclerose komt vaak voor onder jongvolwassenen, bij vrouwen meer dan bij mannen. De frequentie waarin de ziekte voorkomt verschilt per land en bevolkingsgroep. In de Benelux is de prevalentie 1 op 1000, in Schotland haast 1 op 500.

De bestaande therapieën voor myeline-gerelateerde aandoeningen verlichten enkel de symptomen. Rewind Therapeutics wil nieuwe therapieën ontwikkelen die de oorzaak van deze ziektes aanpakt: de schade aan het myeline zelf. Op die manier wil men de ziektes een halt toeroepen of zelfs genezen. Dit zou voor de vele patiënten een heel belangrijke doorbraak betekenen.

Het kapitaal kwam naast van het KU Leuven Centre for Drug Design and Discovery (CD3), onder meer ook van Boehringer Ingelheim Venture Fund (BIVF), Merck Ventures BV (MV) en de Vlaamse investeringsmaatschappij PMV. De financiering werd tevens ook ondersteund door het KU Leuven Gemma Frisius Fonds (GFF).


Rewind Therapeutics werd opgericht door CD3 (Leuven) en Axxam (Milaan).