15 miljoen euro voor West-Vlaamse vestiging Flanders Make

Flanders Make krijgt dit jaar van de Vlaamse regering eenmalig 15 miljoen euro extra voor de bouw van een vestiging in West-Vlaanderen, specifiek gericht op productie-innovatie.

Trefwoorden: #Flanders Make, #maakindustrie, #mechatronica, #productinnovatie, #Vlaamse regering

Lees verder

Nieuws

ENGINEERINGNET.BE - Flanders Make is een belangrijke innovatieactor in Vlaanderen. Het onderzoekscentrum brengt kmo’s en grote bedrijven uit de Vlaamse maakindustrie samen voor industrie-gedreven technologisch onderzoek en innovatie.

De focus ligt op open innovatie via excellent onderzoek rond mechatronica, methodes om producten te ontwikkelen en technologie om ze te produceren. Concreet draagt dit bij tot product- en procesinnovatie in de voertuigindustrie, de machinebouw en in productieomgevingen.

De onderzoeksresultaten zijn toepasbaar bij uiteenlopende bedrijven in de brede maakindustrie, die vaak voor vergelijkbare technologische uitdagingen staan. Samen kunnen ze beter en sneller innoveren.

De Vlaamse regering besliste op 22 december om een nieuw convenant af te sluiten met Flanders Make voor de komende 5 jaren (werkingsperiode 2018-2022). In het convenant worden belangrijke stappen gezet naar het centraliseren en verder professionaliseren van het onderzoekscentrum zodat ze een sleutelpositie kunnen innemen in de transitie van de Vlaamse maakindustrie naar Industrie 4.0. Digitalisering is daarbij de drijfveer.

Financieel werd een groeipad afgesproken dat Flanders Make in staat stelt hun ambitieuze strategie te realiseren in verschillende fases. Het groeipad vertrekt van een jaarlijkse basisdotatie van 18,4 miljoen euro en kan verhoogd worden als er ook voldoende externe middelen gevonden worden.

Om het productieonderzoek een extra boost te geven, krijgt Flanders Make dit jaar eenmalig 15 miljoen euro extra voor de bouw van een vestiging in West-Vlaanderen, specifiek gericht op productie-innovatie.

Het had al vestigingen in Leuven en Lommel en bij de 5 Vlaamse universiteiten: KU Leuven, Universiteit Antwerpen, Universiteit Gent, Universiteit Hasselt en Vrije Universiteit Brussel.

De sites zullen een duidelijke thematische invulling krijgen, namelijk productonderzoek voor de machinebouw, productonderzoek voor de automobielsector en tot slot productieonderzoek met focus op flexibele assemblage waarin massaproductie en maatwerk samengaan.