Nieuwe Europese strategie voor astrodeeltjesfysica gelanceerd in Brussel

Het Astroparticle Physics European Consortium stelt in de nieuwe strategie als topprioriteit onderzoek naar zwaartekrachtgolven, neutrino’s, donkere materie, en gammaflitsen.

Trefwoorden: #astrodeeltjesfysica, #Astroparticle Physics European Consortium, #donkere materie, #Europese strategie, #gammaflitsen, #neutrino’s, #zwaartekrachtgolven

Lees verder

research

( Foto: APPEC )

ENGINEERINGNET.BE - Astrodeeltjesfysica is een relatief nieuw en groeiend onderzoeksveld dat al veel belangrijke resultaten geboekt heeft.

Zo heeft de ontdekking van zwaartekrachtgolven in 2015, en meest recentelijk de waarneming van zwaartekrachtgolven gelijktijdig met licht van samensmeltende neutronensterren, de multi-messengerastronomie spectaculair van start laten gaan.

Met de nieuwe strategie legt het onderzoeksveld de prioriteiten vast voor de komende tien jaar. De nieuwe roadmap van het Astroparticle Physics European Consortium (APPEC) benoemt drie relevante onderzoeksgebieden in de astrodeeltjesfysica, die inzicht moeten geven in de grote raadsels van het heelal:

  • De simultane studie van verschillende kosmische boodschappers: de multi-messengerastronomie.
  • De gedetailleerde studie van het meest mysterieuze elementaire deeltje: de neutrino.
  • Het onderzoek van donkere materie en donkere energie en de oorsprong en evolutie van het universum.

Europese samenwerking en coördinatie in het opvolgen van de aanbevelingen van de nieuwe roadmap worden als cruciaal gezien door de leden van het APPEC om het enorme potentieel voor nieuwe ontdekkingen optimaal te benutten.

APPEC is een consortium van 18 financieringsinstanties, nationale overheidsinstellingen en instituten uit 16 Europese landen, die verantwoordelijk zijn voor de coördinatie en financiering van nationale onderzoeksinspanningen in de astrodeeltjesfysica.

Deelnemers zijn onder meer het Fonds de la Recherche Scientifique en het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek.