Primeur: eerste dieselelektrische aggregaatzuiger voor Group de Cloedt

Een joint venture van Group de Cloedt en Reimerswaal Dredging is de nieuwe eigenaar van het schip, dat speciaal is ontworpen om met hoge snelheid naar verder weg gelegen gebieden te varen.

Trefwoorden: #aggregaatzuiger, #Group de Cloedt, #offshore windparken, #Reimerswaal Dredging, #Royal IHC, #scheepswerf

Lees verder

Techniek

( Foto: Reimerswaal Dredging )

ENGINEERINGNET.BE - De DC Orisant is de eerste complete dieselelektrische aggregaatzuiger op de markt. Het is gebouwd op de scheepswerf van Royal IHC te Krimpen aan de IJssel in Nederland. Het schip heeft een inhoud van 5.450 m³. De baggerinstallatie is ontworpen om zand en grind voor de bouwindustrie te baggeren.

Het vaartuig is ook geschikt voor het uitvoeren van reguliere baggerprojecten, zoals onderhoudsbaggerwerken en strandsuppletie. De Dynamic Positioning installatie maakt het verder mogelijk dat het vaartuig ondersteunende activiteiten uitvoert voor de bouw van offshore windparken.

De aggregaatzuiger is speciaal ontworpen om met een hoge snelheid naar verder weg gelegen gebieden te varen. Door middel van een power management-systeem worden een viertal generatoren aangestuurd met wisselende toerentallen. Hierdoor wordt het brandstofverbruik en de CO2-uitstoot zoveel mogelijk gereduceerd.

De DC Orisant is ontwikkeld met als uitgangspunt operationele betrouwbaarheid. Alle systemen op het schip zijn redundant zijn uitgevoerd. Mocht een component dus uitvallen, veroorzaakt dit geen operationeel verlet.

Op de brug heeft de officier van de wacht de beschikking over tien beeldschermen voor de navigatie en het baggerproces. De schermen zijn geoptimaliseerd en zo groot als mogelijk, zo zijn er een aantal schermen van 46”.

De droogsuppletie gebeurt door middel van een bucketwheel-installatie. Deze bestaat uit een verticaal opgesteld graafwiel voorzien van 12 graafbakken. Deze installatie graaft in beide rijrichtingen een laag materiaal weg uit het ruim met een capaciteit van 2.500 m³ per uur.

Deze bucketwheel-installatie stort het materiaal via een ingenieus systeem met transportbanden op een zogenaamde walband. Deze walband heeft een stortpunt van 60 meter buitenboord en een zwenkbereik van bakboord naar stuurboord van 300°.

Ook de hoogte is instelbaar en de band is voorzien van een op het stortpunt gemonteerde stuurschuif. Daar bij kan ook nog via de walpersleiding, rainbow nozzle en bodemdeuren gelost worden.