Nieuwe test UZ Gent verhoogt slaagkans levertransplantatie

Het team van dr. Xavier Verhelst en prof. dr. Hans Van Vlierberghe van het UZ Gent heeft een eenvoudige test ontwikkeld om de slaagkans van een levertransplantatie te voorspellen.

Trefwoorden: #lever, #levertransplantatie, #suiker, #test, #transplantatie, #UZ Gent, #wachttijd

Lees verder

research

( Foto: rioblanco / 123RF Stockfoto )

ENGINEERINGNET.BE - Op die manier wil het team een antwoord bieden op het tekort aan donorlevers. Levers waar men voordien subjectieve twijfels bij had, maar die deze test doorstaan, komen nu toch in aanmerking.

Andersom voorspelt de test ook welke donorlever niet zal functioneren en kan men zo gevaarlijke levertransplantaties vermijden. De studie is een samenwerking met het labo van prof. dr. Nico Callewaert van het VIB Gent.

Een aantal donorlevers komt nu niet in aanmerking voor transplantatie omdat ze een hoger risico dragen op mislukking. Dat hoge risico is een subjectieve inschatting en zorgt ervoor dat er donorlevers verloren gaan die perfect zouden functioneren. Door deze donorlevers beter te screenen, komen er meer in aanmerking voor transplantatie en verkleint de wachtlijst.

Het team van dr. Verhelst deed een studie om een test te ontwikkelen die de slaagkans kan voorspellen. Een donorlever wordt getransporteerd in bewaarvloeistof. In die vloeistof zitten eiwitten die bepaalde suikerprofielen bevatten ('glycomics').

De studie vergeleek het suikerprofiel van 118 geslaagde transplantaties met 4 transplantaties waarbij de lever niet functioneerde. Het suikerprofiel kon het succes perfect voorspellen.

De test zal een positieve impact hebben op de wachtlijsten, maar vermijdt ook gevaarlijke transplantaties. In 1 tot 4% van de transplantaties functioneert de lever niet vlak na de transplantatie. Dan is er binnen de 24 uur een nieuwe transplantatie nodig om te vermijden dat de patiënt overlijdt.

Met deze test kunnen transplantatieteams op voorhand zien of de donorlever niet zal functioneren en dus een gevaarlijke transplantatie vermijden.


Het team van dr. Verhelst publiceerde vorige week de resultaten in het wetenschappelijk tijdschrift 'Gastroenterology'. Onderhandelingen zijn lopende om de test binnenkort op de markt te brengen.