• 25/01/2012

Onderzoeken VIB-VUB blijken hoogtepunten van 2011

Wetenschappelijke toptijdschriften Nature en Science hebben werk van VIB-onderzoekers aan de Vrije Universiteit Brussel opgenomen in hun jaaroverzichten van 2011.

Trefwoorden: #darmflora, #gpcr, #nature, #science

Lees verder

research

ENGINEERINGNET.BE -- De twee internationale wetenschappelijke toptijdschriften Nature en Science hebben werk van VIB-onderzoekers aan de Vrije Universiteit Brussel opgenomen in hun jaaroverzichten van 2011.

Jan Steyaert in Nature:
Het toptijdschrift Nature neoemde onderzoek, waarin Jan Steyaert (VIB–Vrije Universiteit Brussel) een cruciale rol speelde, als een van de hoogtepunten van het jaar. Samen met wetenschappers van de Stanford University, publiceerde Steyaert de volledige driedimensionale atomaire structuur van een geactiveerde GPCR in actie (afbeelding: VIB).

Dit is een belangrijke stap naar het begrijpen van hoe de receptoren ook echt werken. En dat is op zijn beurt weer van belang voor de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen. G-eiwit-gekoppelde receptoren (GPCR) zijn populaire doelwitten voor geneesmiddelen, goed voor ongeveer een derde van de goedgekeurde medicijnen en vele honderden medicijnen die momenteel in ontwikkeling zijn.

Jeroen Raes in Science:
Science heeft dan weer het werk van Jeroen Raes (VIB–Vrije Universiteit Brussel) naar de samenstelling van de darmflora uitgeroepen tot één van de wetenschappelijke ‘doorbraken van het jaar’. Samen met collega’s uit andere Europese onderzoeksinstellingen toonde Raes aan dat de honderdduizend miljard bacteriën in onze darmen onderverdeeld kunnen worden in drie duidelijk te onderscheiden types darmflora.


(KV) (foto VIB: jeroen raes)