DEME ontwerpt eiland voor opslag groene energie voor kust van Dubai

Het elektriciteitsbedrijf van Dubai (DEWA) heeft een intentieverklaring met baggerbedrijf DEME ondertekend tijdens de World Future Energy Summit 2018 om dit project uit te werken.

Trefwoorden: #Clean Energy Strategy 2050, #DEME, #Dubai, #eiland, #opslag groene energie

Lees verder

Techniek

( Foto: Media Office Dubai )

ENGINEERINGNET.BE - Het gaat om een kunstmatig eiland met een grootte van twee bij vier 4 kilometer. Het eiland krijgt de vorm van een ring, waarbij de binnenkant functioneert als een bassin.

Dit wordt leeggepompt als er een overschot aan stroom is uit nabijgelegen offshore windparken. Als het enkele uren windstil is, kan het bassin weer vollopen met zeewater. Dit stromende water drijft een turbine aan die elektriciteit opwekt. Het project wordt ondersteund door zonnepanelen.

Het gaat om een 400 MW energiestation, waarbij de capaciteit om elektra op te slaan 2.500 MWh is. Het plan maakt onderdeel uit van DEWA's doel om gebruik te maken van verschillende energiebronnen en meer energie op te slaan. Juist op zo'n eiland zijn bronnen als waterkracht, wind- en zonne-energie goed met elkaar te combineren.

Dubai heeft een strategie opgesteld, de zogeheten Clean Energy Strategy 2050, om te veranderen in een wereldwijde hub voor groene energie en duurzame economie. In 2050 moet 75% van de opgewekte energie in Dubai afkomstig zijn van duurzame bronnen.

Er wordt hierin ook veel belang gehecht aan waterkracht, omdat deze energiebron onafhankelijk van weersomstandigheden is te gebruiken. Dat geldt niet voor wind- en zonne-energie.

DEME gaat ook onderzoeken of dit eiland andere mogelijkheden biedt, zoals voor aquacultuur, waterontzilting en toerisme.