Recyclagesector voorzichtig positief over Europese plasticstrategie

Deze week maakte de Europese Commissie haar strategie voor de aanpak van plastic afval bekend. De Belgische recyclagesector is alvast positief over deze strategie en de getoonde intenties.

Trefwoorden: #Europese Commissie, #Go4Circle, #maatregelen, #plastics, #recyclage, #recyclagesector, #recycleren

Lees verder

Nieuws

( Foto: Pixabay )

ENGINEERINGNET.BE - De Europese strategie is echter ‘nog maar’ een intentie. Ze werd immers nog niet bestendigd door de Europese Raad, en daarna moeten ook de verschillende lidstaten de strategie nog in lokale doelstellingen vertalen.

Het is dus nog wachten op de wetgevende trein voor de strategie ook in concrete maatregelen wordt vertaald. Go4Circle, de federatie van de circulaire-economiebedrijven in België, staat alvast positief tegenover de Europese strategie.

Werner Annaert, Algemeen Directeur van Go4Circle: “De Europese strategie zet duidelijk in op meer recyclage. Zo wil Europa dat tegen 2030 alle plastics op de Europese markt volledig recycleerbaar zijn. Dergelijke doelstellingen kunnen we alleen maar toejuichen.”

De federatie merkt wel op dat in de strategie weinig aandacht is voor zogenaamde pull-maatregelen. Er is wel sprake van een Green Public Procurement, waarbij er voorgesteld wordt om voor openbare aanbestedingen voorwaarden op te leggen voor een zekere recycled content in de producten en materialen die overheden aankopen.

Dit betekent dat de aangekochte producten een minimum hoeveelheid gerecycleerde materialen moeten bevatten, wat bedrijven ertoe zal aanzetten om in hun productie meer met gerecycleerde materialen te werken, dan met primaire grondstoffen.

Daarnaast zijn er echter te weinig maatregelen aangekondigd om de afzet van gerecycleerde materialen te verzekeren. Nochtans zullen die broodnodig zijn.

Annaert: “Als we afval steeds meer gaan recycleren, gaan er steeds meer recyclaten beschikbaar zijn. We moeten er voor zorgen dat die vlot hun weg vinden naar de markt. Zoniet riskeren we de afvalberg te vervangen door een recyclageberg.”