Biocartis en Immunexpress gaan samenwerken

Beide bedrijven kondigen aan dat ze gaan samenwerken in de ontwikkeling en commercialisatie van de SeptiCypte test van Immunexpress voor gebruik op het Idylla platform van Biocartis.

Trefwoorden: #Biocartis, #Idylla, #Immunexpress, #onderzoek, #sepsis, #SeptiCypte test, #testen

Lees verder

Techniek

( Foto: Biocartis )

ENGINEERINGNET.BE - Immunexpress richt zich op de ontwikkeling van testen gebaseerd op eigen ontwikkelde bio­marker­signa­turen, die de reactie van het immuunsysteem van een patiënt op infecties beoordelen.

De SeptiCyte test helpt in de differentiatie van infectie-positieve (sepsis) versus infectie-negatieve (SIRS) systemische inflammatie bij kritisch zieke patiënten op hun eerste opnamedag bij de spoeddiensten.

Sepsis is een zeer grote onbeantwoorde medische nood veroorzaakt door de overweldigende en levensbedreigende reactie van het immuunsysteem van een patiënt en kan leiden tot schade in het weefsel, orgaanfalen en de dood. Het treft jaarlijks een geschatte 20-30 miljoen mensen wereldwijd.

Tijd is essentieel voor de overleving van een sepsispatiënt. Bewijs toont aan dat een uitstel in de behandeling van de patiënt de mortaliteit doet stijgen met 7,6% per uur in de eerste zes uur. De primaire diagnostische aanpak vandaag voor de bevestiging van een klinische diagnose van sepsis is een pathogeendetectie gebaseerd op een bloedcultuur.

Dit heeft echter belangrijke nadelen: een resultaat laat vaak verschillende dagen op zich wachten, het verkrijgen van het staal kan resulteren in vals-positieven en bovenal, deze detecteren een pathogeen in slechts 10% tot 30% van de gevallen van patiënten met vermoeden van sepsis.

Financiële details van deze samenwerking werden niet vrijgegeven.