International Car Operators plant 11 windturbines in haven van Zeebrugge

De dochteronderneming van de Japanse rederij NYK onderneemt dit project samen met het Havenbedrijf van Zeebrugge en Engie Electrabel, leverancier van gas en elektra.

Trefwoorden: #Bastenaken Terminal, #Engie Electrabel, #haven van Zeebrugge, #International Car Operators, #NYK Group, #windenergie, #windturbines

Lees verder

Techniek

( Foto: NYK Group )

ENGINEERINGNET.BE - International Car Operators is van plan tot 11 windturbines te installeren op de Bastenaken Terminal in de haven te Zeebrugge. De windturbines moeten halverwege het volgende jaar operationeel zijn.

Op de Bastenaken Terminal arriveren schepen vanuit de hele wereld om hun lading te lossen of nieuwe lading aan boord te nemen. Ook is de terminal een knooppunt voor (her)verscheping van goederen, zoals voertuigen, die worden geproduceerd binnen Europa.

De windturbines komen te staan op een locatie die geschikt is om zoveel mogelijk wind te vangen, en produceren energie zonder de activiteiten van de terminal te verstoren. De installatie ervan is in overeenstemming met het energiebeleid van België, dat erop gericht is het gebruik van duurzame energie te stimuleren.

De NYK Groep heeft al meerdere milieuvriendelijke projecten gestart op andere logistieke terminals, die net als de Bastenaken Terminal vooral gericht zijn op het transport van auto's. Bij andere terminals zijn bijvoorbeeld zonnepanelen geïnstalleerd. Of er wordt havenverlichting ingezet, die gebruik maakt van LED's. Het water dat wordt gebruikt om auto's te wassen wordt gerecycled.

Dit nieuwe project om windturbines te installeren om zo zelf duurzame energie voor de terminal op te wekken, brengt de Japanse rederij weer een stap dichter bij hun doel om hun terminals milieuvriendelijk te laten opereren, aldus een verklaring van het de NYK Group. Het bedrijf gaat nog meer stappen zetten om volledig 'groene' terminals te creëren.

International Car Operators beheert, naast de Bastenaken Terminal, nog twee andere terminals in Zeebrugge en eentje in Antwerpen. De NYK Group is de grootste rederij van Japan en neemt ook internationaal een vooraanstaande positie in.