Steeds minder vervuilende vrachtwagens op Belgische wegen

Sinds invoering van de kilometerheffing is het aantal Euro 6 vrachtwagen-kilometers bijna vedubbeld. 50,9% van de betalende kilometers werd in december 2017 afgelegd door deze vrachtwagens.

Trefwoorden: #Euro 6, #kilometerheffing, #uitstoot, #vervuiling, #Viapass, #vrachtwagens

Lees verder

Nieuws

( Foto: Viapass )

ENGINEERINGNET.BE - Het aandeel van de minst vervuilende vrachtwagens, met emissienorm Euro 6, in de gereden kilometers op de Belgische betalende wegen heeft eind vorig jaar de grens van 50% overschreden.

Bij de invoering van de kilometerheffing voor trucks met een maximaal toegelaten massa (MMT) van meer dan 3,5 ton, in april 2016, was dat aandeel nog 29,3%.

Euro 6-vrachtwagens moeten op betalende wegen in België minder betalen per kilometer dan meer vervuilende, oudere trucks. De uitstootnorm is een van de drie parameters die de prijs per kilometer bepaalt, naast de MMT en de weg waarop de vrachtwagen rijdt.

Exact 50,9% van de betalende kilometers op de Belgische wegen werd in december 2017 afgelegd door Euro 6-vrachtwagens. Samen met Euro 5-trucks bedraagt het percentage 87%. Het Euro 6-aandeel in de betalende kilometers is gestaag gegroeid sinds april 2016.

Johan Schoups, administrateur-generaal van Viapass: “Een van de gevolgen die de wetgever nastreefde door de tarieven voor de kilometerheffing ook afhankelijk te maken van de uitstootnorm, was een daling van de meest vervuilende vrachtwagens op onze wegen.”

Philippe Degraef, directeur van Febetra. “Als je voor hetzelfde traject minder kilometerheffing moet betalen dan een concurrent met een oudere en meer vervuilende vrachtwagen, kan je lagere prijzen aanrekenen aan klanten of zelf meer overhouden.”