REVIVE-project moet naar duurzaam en schoon afvaltransport leiden

Het onlangs in Brussel gelanceerde REVIVE, “REfuse Vehicle Innovation and Validation in Europe”, is een project rond duurzaam en schoon transport van stedelijk afval in Europa.

Trefwoorden: #afval, #afvalophaling, #duurzaam, #Europees project, #REVIVE, #Tractebel, #transport

Lees verder

Nieuws

( Foto: Tractebel )

ENGINEERINGNET.BE - Het REVIVE-project wordt gecoördineerd door Tractebel en is gebaseerd op een partnerschap tussen vijftien leden.

Drie van die partners, de voertuigconstructeur (E-Trucks) en de leveranciers van brandstofcellen (Swiss Hydrogen en Symbio F-Cell), zullen samenwerken om een krachtige “high-performance” vuilniswagen met brandstofcel te ontwikkelen.

Vijftien vuilniswagens met brandstofcel zullen worden ingezet en uitgetest op acht locaties: Antwerpen in België, Amsterdam, Breda, Groningen, Helmond (uitgevoerd door SUEZ Nederland) en Roosendaal (uitgevoerd door Saver) in Nederland en Bolzano en Merano (uitgevoerd door SEAB SPA en ASM Merano-Stadtwerke Meran) in Italië. Voor de lokale coördinatie van de inzet van de vrachtwagens zullen WaterstofNet en Tractebel instaan.

De globale doelstelling van dit project bestaat erin een demonstratie te geven van vrachtwagens met brandstofceltechnologie en range extender, een van de zeer weinige alternatieven voor het koolstofarm maken van zware bedrijfsvoertuigen. Deze ontwikkeling sluit aan op het beleid van een groeiend aantal steden in Europa die doelstellingen voor een nul uitstoot vaststellen en op termijn de toegang zullen beperken aan dieselvoertuigen en interne verbrandingsmotoren.

Het REVIVE-project zal een belangrijke stap zijn op weg naar de commercialisering van vuilniswagens met brandstofcel en de ontwikkeling van een technologie die klaar is om te worden gebruikt voor alle vrachtwagentypes en aan de behoeften kan beantwoorden van transportbedrijven die zware vrachtwagens inzetten.


De 15 partners in dit project zijn:
CEA, Stad Antwerpen, Stad Amsterdam, Stad Breda, Stad Groningen, Element Energy, E-Trucks Europa, Saver, SEAB SPA, ASM Merano-Stadtwerke Meran, SUEZ Nederland, Swiss Hydrogen, Symbio F-Cell, Tractebel, WaterstofNet.

ACHTERGROND
Dit project heeft financiële steun ontvangen van de Fuel Cells and Hydrogen 2 Joint Undertaking (FCH JU), volgens subsidieovereenkomst nr. 779589. Dit publiek privaat partnerschap wordt ondersteund door Horizon 2020, het kaderprogramma van de Europese Unie voor onderzoek en innovatie, Hydrogen Europe Industry en Hydrogen Europe Research.