Besix ondertekent groot bouwcontract in Dubai

Besix gaat in Dubai een van ‘s werelds grootste centrales op basis van thermische valorisatie van afval bouwen. Dit project kadert in hun ambitieuze project “Waste to Energy”.

Trefwoorden: #afvalverbranding, #Besix, #bouwgroep, #Dubai, #duurzaamheid, #energierecuperatie, #recyclage

Lees verder

Techniek

( Foto: Besix )

ENGINEERINGNET.BE - Het stadsbestuur van Dubai (Verenigde Arabische Emiraten) kende dit engineering-, bouw- en exploitatiecontract (B.O.T.) onlangs toe.

Besix zal verantwoordelijk zijn voor het ontwerp en de uitvoering van de infrastructuur-, bouw- en civieltechnische werken, alsook voor de waterzuivering. De bouwgroep zal hiertoe voor het eerst samenwerken met Hitachi Zosen Inova, een van de wereldleiders in thermische valorisatie van afval, met meer dan 80 jaar ervaring. Dubai vertrouwde ook het 30-jarige exploitatie- en onderhoudscontract van de centrale toe aan het consortium.

De centrale wordt een van de grootste installaties voor energierecuperatie ter wereld. Op volle capaciteit zal ze dagelijks 5.000 ton vaste afvalstoffen omzetten in energie en op die manier 171 MW elektriciteit per uur opwekken, goed om ongeveer 120.000 gezinnen in de regio van stroom te voorzien.

De bouw betekent een grote stap voorwaarts op het vlak van milieubescherming. Dankzij de valorisatie door thermische verwerking (verbranding, meeverbranding, pyrolyse en vergassing) wordt afval dat niet in aanmerking komt voor recycling of een ander valorisatieproces omgezet in een hernieuwbare energiebron.

Met de bouw van deze centrale verwezenlijkt het stadsbestuur zijn doelstelling om het stedelijk stortafval te verminderen ten gunste van de ontwikkeling van alternatieve energiebronnen. Deze doelstelling ligt in de lijn van de ambities van de regio om in te zetten op milieubescherming en duurzame groei.

Tijdens de volgende zes maanden zullen het consortium en hun adviseurs het ontwerp finaliseren om te kunnen beginnen aan de uitvoering van het project. De bouwfase zou halverwege 2018 moeten starten, met een geplande gedeeltelijke oplevering voor de Wereldtentoonstelling van 2020. De centrale zal in 2021 op volle capaciteit draaien.

Het project betekent een investering van zo’n 700 miljoen euro.