Tweede proef met langere en zwaardere voertuigcombinaties

De Vlaamse regering heeft, na een positief advies van de Raad van State, definitief het besluit goedgekeurd om een tweede proefproject voor zogeheten LZV's te starten.

Trefwoorden: #langere en zwaardere voertuigcombinaties, #LZV, #Vlaamse regering

Lees verder

Nieuws

( Foto: TLN )

ENGINEERINGNET.BE - In deze nieuwe proef wordt een soepelere aanpak gehanteerd ten aanzien van de routes die de langere en zwaardere voertuigcombinaties (LZV's) mogen gebruiken.

In de eerste proef moest er bij een aanvraag de concrete route worden ingediend, waarna deze minutieus werd nagelopen of deze voldeed aan de richtlijnen zoals deze voor de proef waren vastgelegd.

Voor de tweede proef gaat er gebruik worden gemaakt van een basisnetwerk waar men vrij gebruik van kan maken. Voor aantakkingstrajecten moet een aparte aanvraag worden ingediend. Het basisnetwerk zal bestaan uit autosnelwegen, haven- en industriegebieden.

Bij de beoordeling van de aantakkingstrajecten wordt er gekeken naar factoren als de lengte van het traject, de verkeersveiligheid en de aanwezigheid van zwakkere verkeersdeelnemers. Een goedgekeurd aantakkingstraject is na goedkeuring toegankelijk voor alle LZV-vergunninghouders.

De verdere regelgeving is conform de regelgeving, zoals deze in Nederland is. Dit betreft de volgende punten:

  • Geen uitstekende lading, zowel in lengte als breedte;
  • Vloeibare lading van meer dan 1000 liter is niet toegestaan;
  • Vervoer van goederen die onder de ADR-regelgeving vallen, is niet toegestaan;
  • Vervoer van levende dieren is niet toegestaan;
  • Vervoer van 45 voet-containers is niet toegestaan;

Een bestuurder dient verder het Nederlandse LZV-certificaat in zijn bezit te hebben. De overgang naar een ander land of gewest moet via het basisnetwerk gebeuren. Het vertrek- of eindpunt is in dat geval een grensovergang.

De beoordeelde trajecten worden gepubliceerd op het LZV-portaal. Hier worden zowel de goedgekeurde als afgekeurde aanvragen gepubliceerd. Dit om dubbel werk te voorkomen. Per periode van zes maanden worden maximaal dertig aantakkingstrajecten goedgekeurd. De looptijd van de proef zal zijn tot 31 december 2024.

Vanaf 2001 rijden er in Nederland LZV’s, ook wel ecocombi’s genoemd. Een reguliere voertuigcombinatie mag 18,60 meter zijn, terwijl een LZV maximaal 25,25 meter mag zijn. LZV's mogen ook zwaarder zijn, maximaal 60 ton. Een gewone vrachtwagen mag in Nederland een maximum gewicht van 50 ton hebben. Een LZV mag niet overal rijden.

Er moet ontheffing aangevraagd worden voor het voertuig en voor de wegen waar men wil rijden. Nederlandse autosnelwegen zijn wel vrijgegeven.