België investeert 5,3 miljard euro in spoorinfrastructuur

De ministerraad heeft groen licht gegeven voor onder meer de uitrol van het Europese controlesysteem, de aanleg van nieuw spoor, en de aankoop van locomotieven die de grens over kunnen.

Trefwoorden: #ETCS, #Infrabel, #investering, #NMBS, #spoorinfrastructuur

Lees verder

Nieuws

( Foto: Infrabel )

ENGINEERINGNET.BE - Verder wordt in diverse steden in de omgeving van het station geïnvesteerd, bijvoorbeeld in fietsenstallingen, parkeerplaatsen en betere toegankelijkheid van perrons voor mensen met beperkte mobiliteit.

Het spoornetwerk voor regionale treinen rond Brussel wordt uitgebreid en de veiligheid gaat omhoog door het Europese controlesysteem (ETCS) uit te rollen, aldus minister van Mobiliteit François Bellot.

De ministerraad heeft de meerjareninvesteringsplannen 2018-2020 en de strategische meerjareninvesteringsplannen 2018-2031 van de NMBS en van Infrabel goedgekeurd. “In de investeringsplannen staat de klant centraal: nieuwe rijtuigen, een meer moderne en meer comfortabele stationsinfrastructuur zonder excessen, investeringen in veiligheid, de kwaliteit garanderen van ons uitgebreide spoornet en dankzij het extra waardevolle miljard zelfs de uitbreiding van dit netwerk en de afwerking van het GEN rond Brussel,” stelt Bellot.

Het meerjareninvesteringsplan 2018-2020 van de NMBS (1,7 miljard euro) betreft onder meer de uitrol van het ETCS en de vervanging van materieel dat niet kan worden aangepast aan het nieuwe seinsysteem. De NMBS gaat ook vierspanningslocomotieven aanschaffen om de grensoverschrijdende lijnen verder te kunnen bedienen.

Het meerjareninvesteringsplan van Infrabel (2,5 miljard euro) betreft onder andere de constructie van 41 seinhuizen, die nodig zijn voor het netwerk met ETCS. De investeringen inzake capaciteitsbehoud liggen vanaf 2020 opnieuw boven 500 miljoen euro.

Ook wordt er geïnvesteerd in onder meer het GEN rond Brussel, de by-pass Mechelen, de Lijn 50A, het station Gent-Sint-Pieters, en de haven van Zeebrugge.