Google investeert fors in bouw Belgisch datacentrum met zonnepanelen

Het bedrijf steekt circa 250 miljoen euro in een nieuw datacentrum op hun site in Saint-Ghislain, waarbij de totale investering in België uitkomt op 1 miljard euro.

Trefwoorden: #CO2, #datacentrum, #Google, #hernieuwbare energie, #investeren, #zonnepanelen

Lees verder

Techniek

( Foto: federale overheid )

ENGINEERINGNET.BE - Google onthulde op het terrein naast het datacentrum ook een nieuw zonnepanelenveld, waarvoor een investering van 3 miljoen euro nodig was. Het nieuwe zonnepanelenveld is het tweede grootste in Wallonië en is al operationeel.

Het veld zal per jaar 2,9 Gigawattuur aan hernieuwbare energie produceren voor gebruik in het Belgische datacentrum van Google. De bouw van de nieuwe energie-installatie begon in maart 2017 en werd uitgevoerd door een lokaal bedrijf. Het zonnepanelenveld heeft een oppervlakte van 4 hectare en staat op terreinen van het Google datacentrum.

Google besteedt veel aandacht aan duurzaamheid en zorg voor het milieu. Sinds 2007 is het bedrijf CO2-neutraal en in 2017 slaagde Google erin om 100% hernieuwbare energie te gebruiken voor al zijn activiteiten, ook voor de datacentra en kantoren.

Dat betekent dat Google nu voldoende elektriciteit uit windmolens en zonnepanelen haalt om het volledige stroomverbruik van het bedrijf te dekken. Google is wereldwijd de grootste zakelijke koper van hernieuwbare energie en heeft de meest energiezuinige datacenters ter wereld.

De site in Saint-Ghislain is een belangrijk onderdeel van de Europese infrastructuur van Google en is een drijvende kracht achter de producten en diensten die Google wereldwijd aanbiedt.

Op de site werken op dit ogenblik ongeveer 350 mensen, voltijds in dienst of als zelfstandige. Dit betreft IT-specialisten, ingenieurs op het gebied van elektriciteit en mechanica, en mensen voor beveiliging, catering en facilities management.

Uit een rapport van Copenhagen Economics van juni 2015 blijkt dat Google, tussen 2007 en 2014, 775 miljoen euro investeerde om het datacentrum te bouwen en uit te baten.

De investering in de periode 2007-2014 leverde in diezelfde periode gemiddeld 1.500 banen per jaar op en had een economische impact ter waarde van 900 miljoen euro op het Belgisch BBP.