NIRAS gaat voor geologische berging van hoogactieve / langlevende afval

De raad van bestuur van NIRAS heeft beslist geologische berging voor te stellen als nationaal beleid voor het langetermijnbeheer van het hoogactieve en/of langlevende afval.

Trefwoorden: #FANC, #geologische berging, #kernenergie, #NIRAS, #nucleair, #radioactief afval

Lees verder

Nieuws

( Foto: destinacigdem / 123RF Stockfoto )

ENGINEERINGNET.BE - Als de regering, na het advies van het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC), dit voorstel voor de eerste stap van het beheer van dit type afval bekrachtigt, zullen NIRAS en alle betrokken partijen een gefaseerd besluitvormingsproces opstarten om deze oplossing te implementeren.

Het gaat om een complex proces dat meerdere decennia in beslag zal nemen. De keuze van de site waar de bergingsinstallatie zal worden gevestigd zal dus pas in een later stadium bepaald worden.

Hoogactief en/of langlevend afval ontstaat bij nucleaire activiteiten en moet gedurende honderdduizenden jaren afgezonderd worden van mens en milieu. Momenteel ligt zo’n 4300 m³ afval van dat type veilig opgeslagen op de site van Belgoprocess in de gemeente Dessel.

Hoewel de veiligheid van dit soort opslag nog tientallen jaren gegarandeerd kan worden, biedt het geen duurzame oplossing op zo’n lange termijn. Het zou niet gepast zijn om de lasten van het afvalbeheer af te wentelen op de generaties die na ons komen.

Het is ook belangrijk dat de gemeenten waar het afval en de verbruikte splijtstoffen momenteel opgeslagen liggen weten hoe lang dit nog zal duren. Daarom is een duurzame oplossing noodzakelijk.

Marc Demarche, directeur-generaal van NIRAS: “Dit voorstel van beleid past naadloos binnen ons duurzaam afvalbeheer, dat steunt op veiligheid, techniek, financiën en ethiek als evenwaardige pijlers. Het is voor ons cruciaal dat de oplossing gedragen wordt door alle belanghebbenden.”