België officieel deelnemer Europese Multirole Tanker Transport-programma

Nu de intentieverklaring is ondertekend, zal worden overgaan tot bestelling van de Belgische order voor een militair vliegtuig voor tanken in de lucht ter waarde van 258 miljoen euro.

Trefwoorden: #air-to-air refueling, #Europese Unie, #militair vliegtuig, #MRTT-programma, #Multirole Tanker Transport, #NAVO

Lees verder

Techniek

( Foto: defensie.nl )

ENGINEERINGNET.BE - Minister van Defensie Steven Vandeput heeft op het NAVO-hoofdkwartier in Brussel een memorandum ondertekend met Duitsland, Nederland, Luxemburg en Noorwegen. Het project heeft de steun van de NAVO en van de Europese Unie.

Deze order betreft één Multirole Tanker Transport, een militair vliegtuig dat is gebaseerd op een A330 van Airbus. Dit toestel is in te zetten voor transport van passagiers en cargo, maar ook voor air-to-air refueling, ofwel een kit die bijtanken in de lucht mogelijk maakt. Het toestel is ook te gebruiken voor medische evacuaties.

De aankoop gebeurt door OCCAR (Organisation conjointe de coopération en matière d’armement), dat is gespecialiseerd in aankopen van militair materieel. Hiervoor is een contract met de Airbus gesloten.

De andere deelnemende landen aan dit programma zijn Nederland, Luxemburg, Noorwegen en Duitsland. Door de Belgische deelname groeit de multinationale vloot tot acht vliegtuigen, die tussen 2020 en 2024 worden geleverd.

De MRTT-vloot krijgt Eindhoven als hoofdbasis, met een tweede basis in Keulen. De vliegtuigen zijn door alle deelnemende landen in te zetten op basis van vlieguren. België zal beschikken over 1.000 vlieguren per jaar.

Vandeput: ‘Dit project is een prachtig voorbeeld van Europese samenwerking inzake defensie. Door samen te investeren en de toestellen vervolgens te delen, werken we een Europees tekort weg. Ons land kan al vanaf 2018 gebruikmaken van de eerste toestellen. Het zal nog tot 2025 duren voor alle acht toestellen operationeel zijn.’

Nederland is sinds het begin in 2012 voortrekker van het MRTT-programma van het Europees Defensie Agentschap.