UHasselt lanceert nieuwe Design/Build Studio

Op 16 februari lanceert de faculteit Architectuur en kunst van de Universiteit Hasselt haar Design/Build Studio, als onderdeel van het LIVE LAB en laat studenten ontwerpen en bouwen.

Trefwoorden: #bouwen, #Design/Build Studio, #experience house, #faculteiten, #ontwerpen, #UHasselt

Lees verder

Opleiding

( Foto: UHasselt )

ENGINEERINGNET.BE - “Studenten en bedrijven zullen er samenwerken aan maatschappelijk relevante bouwprojecten, met een sterke focus op innovatie”, aldus dr. arch. Bart Janssens.

De allereerste Design/Build Studio-opdracht sluit aan bij een eerder project rond trage wegen. Binnen een participatief traject bekeken studenten, onderzoekers en gebruikers hoe paadjes, doorsteken, fietsverbindingen… in Genk kunnen worden ingezet als motor voor maatschappijvorming en werkgelegenheid. Het project is een initiatief van Trage Wegen vzw, De Andere Markt, Stad Genk en Provincie Limburg.

Janssens: “Vorig jaar bekeken we al welke gebouwde interventies deze functie concreet zouden kunnen ondersteunen. Zo kwam er langs het Genkse kolenspoor, aan de rand van Nieuw-Texas, een prototype van een Experience House. Dit huis verbond de wijk met het Kolenspoor - en op die manier met stad en regio.”

De bedoeling is nu dat studenten dit prototype verder uitwerken tot een volwaardig Experience house waarin één tot twee personen voor een korte periode kunnen verblijven en daarbij een relatie aangaan met de omgeving.

Van februari tot juni zullen de studenten, met bedrijven, het Experience House ontwerpen en ontwikkelen. De ontwerpen moeten aan welbepaalde voorwaarden voldoen. Denk aan de hoge mate van prefabricatie en aandacht voor circulair bouwen.

Een jury zal twee voorstellen selecteren, die dan in het najaar gerealiseerd zullen worden. CRH Structural Concrete en Machiels Building Solutions zullen ondersteuning bieden bij zowel de uitwerking van het ontwerp als bij de bouw.