Stora Enso installeert drie windturbines op Gentse site

Vandaag werd de eerste spadesteek gegeven voor de bouw van drie windturbines op de site van papierproducent Stora Enso in Gent. Dit is een partnerschap tussen ENGIE en Stora Enso.

Trefwoorden: #ENGIE, #groen stroom, #Stora Enso Langerbrugge, #Wind4Flanders, #windturbine

Lees verder

Techniek

( Foto: ENGIE )

ENGINEERINGNET.BE - Stora Enso Langerbrugge in Gent produceert jaarlijks 540.000 ton gerecycleerd kranten- en magazinepapier op basis van 100% Paper for Recycling, papierafval.

De papierfabriek exploiteert ook twee kwalitatieve bio-warmte­kracht­koppeling energiecentrales die voorzien in alle nodige processtoom en in meer dan 70% van de elektriciteitsbehoefte.

Sinds de herfst van 2016 stuurt de fabriek via een ondergronds warmtenet groene energie naar Volvo Car Gent, waar ENGIE ook drie windturbines heeft. De papierfabriek van Gent zet verder in op extra hernieuwbare energie door de bouw van drie windturbines op haar site.

Wind4Flanders zal de drie turbines bouwen en financieren. Het gaat om een lokale investering van 15 miljoen euro. Deze windturbines worden toegevoegd aan de 24 windturbines die verspreid staan over de acht reeds bestaande parken die ENGIE alleen of in samenwerkingsverband heeft gebouwd in de Haven van Gent*.

De drie windturbines op de Stora Enso site hebben elk een vermogen van 3,2 MW en zullen jaarlijks 21 GWh elektriciteit produceren, equivalent aan het gemiddelde jaarlijks elektriciteitsverbruik van 6.000 gezinnen. Als direct gevolg hiervan daalt de CO2-uitstoot met 9.600 ton per jaar.

Alle hernieuwbare elektriciteit van deze drie windturbines zal volledig worden aangewend om de papierproductie op de site van Stora Enso te Gent op een nog duurzamere manier te produceren.


Op de foto (vlnr.):
Philippe Van Troeye, CEO van ENGIE Benelux, Joke Schauvliege, Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw en Chris De Hollander, Afgevaardigd Bestuurder Stora Enso Langerbrugge.

* Arcelor Mittal (17,25 MW); Ghent Coal Terminal & Tower Automotive (6MW); Darsen 1 (6,15 MW); Darsen 2 (7,05 MW); Rodenhuize Electrabel (4 MW); Volvo Cars (6,15 MW); Volvo Trucks (6 MW); Wondelgem (4 MW)